i cukrem.
Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 50 ml mleka
- 2 jajka
- 200 g mąki ryżowej
(można zastąpić mąką pszenną) - 4 łyżki stołowe stewii w proszku
(można zastąpić 125g cukru) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 125 g serka kremowego śmietankowego np. Philadelphia
- kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego
- cukier puder
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiewamy suche składniki (mąkę, stewię, proszek do pieczenia, kakao, sól), w drugiej misce mieszamy składniki mokre (jogurt, mleko, olej, esencję waniliową oraz lekko ubite za pomocą trzepaczki jaja). Mokre składniki dodajemy do suchych. Całość mieszamy łyżką i nakładamy do foremek silikonowych lub papilotek, do około 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Upieczone muffiny studzimy na kratce. W tym czasie przygotowujemy krem. Za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem pudrem na biały puch. Następnie stopniowo dodajemy serek, wciąż miksując do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy kilka kropel barwnika i całość mieszamy łyżką, aby równomiernie rozprowadzić kolor.
Z ostudzonych babeczek odkrawamy górną część, która wystaje poza papilotki. W każdej odciętej części wycinamy wykrawaczką do ciastek serduszko i oprószamy cukrem pudrem (do wycinania możecie użyć także noża i serduszka z papieru jako szablonu). Pozostałą część muffina smarujemy kremem i przykrywamy go wierzchem z wyciętym serduszkiem. W ten sam sposób dekorujemy pozostałe babeczki. Smacznego!
Do zakochania jeden krok:)
OdpowiedzUsuńŚliczne i bardzo smakowite.
OdpowiedzUsuńPiękne zdrowe i dla dwojga :)
OdpowiedzUsuńWyjątkowo urocze maleństwa :)
OdpowiedzUsuńprzesłodko wyglądają :)
OdpowiedzUsuńślicznotki! :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przeuroczo:)
OdpowiedzUsuńAle słodziaki!
OdpowiedzUsuńJedne z piękniejszych muffinek jakie widziałam, są przeurocze :))
OdpowiedzUsuń