Bardzo lubię zupy krem. W zasadzie mogłabym się żywić tylko nimi. :) Dzisiaj mam dla Was zupę serową z cheddara....aksamitną, sycącą, o wyrazistym smaku. Jeśli nie ma macie w domu cheddara możecie użyć innego sera np. edamskiego, lecz wtedy zupa będzie miała mniej wyrazisty smak.
Składniki:
zupa:
- 200 g sera cheddar
- 400 ml bulionu z kurczaka
- 2 żółtka
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 ziemniaki średniej wielkości
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy
- szczypta kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- koperek
grzanki:
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- 1 kromka chleba żytniego
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do małego garnka, zalewamy kremówką i odstawiamy na kilka minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę i lekko podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę. W garnku umieszczamy ziemniaki oraz przygotowaną wcześniej cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kurkumą, zalewamy bulionem i grzejemy do momentu aż ziemniaki zmiękną.
W tym czasie przygotowujemy grzanki. Chleb kroimy w równą kostkę i rumienimy na suchej patelni. Gdy kawałki chleba staną się chrupkie, wyłączamy palnik, a na patelnię dodajemy łyżkę masła oraz wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. W momencie kiedy całe masło wsiąknie w grzanki, możemy je zdjąć z patelni.
Garnek z serem i śmietanką wstawiamy do kąpieli wodnej. Gotujemy na parze, mieszając co jakiś czas, aż cheddar się rozpuści i połączy z kremówką. Gotową masę serową przelewamy powoli do gorącego bulionu z dodatkami. Całość dokładnie mieszamy, a następnie blendujemy na gładki krem i grzejemy jeszcze przez
1-2 minuty. Zupę zdejmujemy z ognia i wbijamy do niej po jednym żółtku, cały czas mieszając. Podajemy od razu z dodatkiem grzanek i szczyptą świeżego koperku. Smacznego!
1-2 minuty. Zupę zdejmujemy z ognia i wbijamy do niej po jednym żółtku, cały czas mieszając. Podajemy od razu z dodatkiem grzanek i szczyptą świeżego koperku. Smacznego!
Ja również, zwłaszcza z dodatkiem sera.
OdpowiedzUsuńJakie to musi by pyszne...cheddar to mój ulubiony ser. Tak konkretne połączenie podbija moje serce :) Danie z cyklu... mam na coś ochotę, ale nie wiem na co... Widzę zdjęcie, i już wiem:)
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie! a jaki ma piękny kolor!
OdpowiedzUsuńO Matko! Zupa idealnie trafiająca w me gusta! :)
OdpowiedzUsuńmusi być smaczna, świetny pomysł , zupa ma piękny kolor:)
OdpowiedzUsuńZupka-marzenie :)))
OdpowiedzUsuńWow, jaki piękny słoneczny kolor! W sam raz na przywołanie wiosny:)
OdpowiedzUsuńCóż za kolor!!!a fotki przepiękne,widać efekt:)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie! Pyszności!! :)
OdpowiedzUsuńCUDOWNY KOLOR !
OdpowiedzUsuńjak ja kocham sery! więc mnie kusisz:)
OdpowiedzUsuńJaki przepiękny kolor, od razu chce się ją pochłonąć :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremy, z chęcią wypróbuje ten.
OdpowiedzUsuńZupa wygląda bardzo apetycznie :) Na ogół robię duże grzanki, ale do takiej zupy chyba rzeczywiście lepsze są małe.
OdpowiedzUsuń