Zupa krem z cheddara podana z grzankami czosnkowymi

By | 18 lutego 2014 | 11:56 14 komentarzy
Bardzo lubię zupy krem. W zasadzie mogłabym się żywić tylko nimi. :) Dzisiaj mam dla Was zupę serową z cheddara....aksamitną, sycącą, o wyrazistym smaku. Jeśli nie ma macie w domu cheddara możecie użyć innego sera np. edamskiego, lecz wtedy zupa będzie miała mniej wyrazisty smak. 


Składniki:
zupa:
  • 200 g sera cheddar
  • 400 ml bulionu z kurczaka
  • 2 żółtka
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek
grzanki:
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 1 kromka chleba żytniego

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do małego garnka, zalewamy kremówką i odstawiamy na kilka minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę i lekko podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę. W garnku umieszczamy ziemniaki oraz przygotowaną wcześniej cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kurkumą, zalewamy bulionem i grzejemy do momentu aż ziemniaki zmiękną. 

W tym czasie przygotowujemy grzanki. Chleb kroimy w równą kostkę i rumienimy na suchej patelni. Gdy kawałki chleba staną się chrupkie, wyłączamy palnik, a na patelnię dodajemy łyżkę masła oraz wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. W momencie kiedy całe masło wsiąknie w grzanki, możemy je zdjąć z patelni.

Garnek z serem i śmietanką wstawiamy do kąpieli wodnej. Gotujemy na parze, mieszając co jakiś czas, aż cheddar się rozpuści i połączy z kremówką. Gotową masę serową przelewamy powoli do gorącego bulionu z dodatkami. Całość dokładnie mieszamy, a następnie blendujemy na gładki krem i grzejemy jeszcze przez
1-2 minuty. Zupę zdejmujemy z ognia i wbijamy do niej po jednym żółtku, cały czas mieszając. Podajemy od razu z dodatkiem grzanek i szczyptą świeżego koperku. Smacznego!


14 komentarzy:

  1. Jakie to musi by pyszne...cheddar to mój ulubiony ser. Tak konkretne połączenie podbija moje serce :) Danie z cyklu... mam na coś ochotę, ale nie wiem na co... Widzę zdjęcie, i już wiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda fantastycznie! a jaki ma piękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  3. O Matko! Zupa idealnie trafiająca w me gusta! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. musi być smaczna, świetny pomysł , zupa ma piękny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, jaki piękny słoneczny kolor! W sam raz na przywołanie wiosny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cóż za kolor!!!a fotki przepiękne,widać efekt:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda idealnie! Pyszności!! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak ja kocham sery! więc mnie kusisz:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki przepiękny kolor, od razu chce się ją pochłonąć :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam kremy, z chęcią wypróbuje ten.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zupa wygląda bardzo apetycznie :) Na ogół robię duże grzanki, ale do takiej zupy chyba rzeczywiście lepsze są małe.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)