Bezglutenowe placki z banana i ricotty

By | 23 marca 2014 | 12:35 4 komentarze
Bardzo lubię zacząć dzień od pysznego śniadania :). Dzisiejsze właśnie takie było, zrekompensowało nawet deszczową pogodę za oknem... Lekkie i puszyste placki z banana i ricotty. Wyszły bardzo delikatne, więc rozpływały się w ustach. Polecam Wszystkim, aby je przygotować w bezglutenowej lub tradycyjnej wersji.


Składniki:
  • około 60 g sera ricotta
  • 85 ml mleka
  • 1 średni banan
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżeczki skrobi pszennej bezglutenowej*
  • 1 łyżeczka miodu rzepakowego**
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia***
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
do podania:
  • papaja w syropie z kwiatów czarnego bzu
    (lub inne dodatki: świeże owoce, konfitura, serek)

Przygotowanie:
Banana rozgniatamy widelcem razem z ricottą, następnie miksujemy razem z mlekiem do gładkiej konsystencji. Odstawiamy na chwilę. Mąkę przesiewamy ze skrobią, proszkiem do pieczenia, solą  oraz sodą. Składniki suche i mokre łączymy za pomocą miksera. Ciasto powinno konsystencją przypominać to na racuchy. Placki smażymy z obu stron na nieprzywierającej patelni, z odrobiną tłuszczu. Placki są bardzo delikatne, więc należy uważać przy przewracaniu, aby się nie rozleciały. Gotowe placki podajemy samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami. Ja zdecydowałam się na słodkie owoce papai w syropie. Smacznego!

*jeśli nie interesują Was przepisy bez glutenu, mąkę z ciecierzycy oraz skrobię zastępujemy 50 g mąki pszennej
**można dosłodzić więcej, jeśli nie wybieracie bardzo słodkich dodatków do podania z gotowymi plackami
***jeśli nie interesują Was przepisy bez glutenu, używamy tradycyjnego proszku do pieczenia


Wielkanoc bez glutenu.Naleśniki wiosenne FIT




4 komentarze:

  1. placuszki z ricotty są fantastyczne, a z tej mąki musiały ciekawie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dobre placuszki nigdy nie są złe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają smakowicie, ale tak sie zastanawiam czy rankien miałabym tyle cierpliwości żeby je usmażyc:)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)