Bardzo lubię zacząć dzień od pysznego śniadania :). Dzisiejsze właśnie takie było, zrekompensowało nawet deszczową pogodę za oknem... Lekkie i puszyste placki z banana i ricotty. Wyszły bardzo delikatne, więc rozpływały się w ustach. Polecam Wszystkim, aby je przygotować w bezglutenowej lub tradycyjnej wersji.
Składniki:
- około 60 g sera ricotta
- 85 ml mleka
- 1 średni banan
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 2 łyżeczki skrobi pszennej bezglutenowej*
- 1 łyżeczka miodu rzepakowego**
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia***
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
do podania:
- papaja w syropie z kwiatów czarnego bzu
(lub inne dodatki: świeże owoce, konfitura, serek)
Przygotowanie:
Banana rozgniatamy widelcem razem z ricottą, następnie miksujemy razem z mlekiem do gładkiej konsystencji. Odstawiamy na chwilę. Mąkę przesiewamy ze skrobią, proszkiem do pieczenia, solą oraz sodą. Składniki suche i mokre łączymy za pomocą miksera. Ciasto powinno konsystencją przypominać to na racuchy. Placki smażymy z obu stron na nieprzywierającej patelni, z odrobiną tłuszczu. Placki są bardzo delikatne, więc należy uważać przy przewracaniu, aby się nie rozleciały. Gotowe placki podajemy samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami. Ja zdecydowałam się na słodkie owoce papai w syropie. Smacznego!
*jeśli nie interesują Was przepisy bez glutenu, mąkę z ciecierzycy oraz skrobię zastępujemy 50 g mąki pszennej
**można dosłodzić więcej, jeśli nie wybieracie bardzo słodkich dodatków do podania z gotowymi plackami
***jeśli nie interesują Was przepisy bez glutenu, używamy tradycyjnego proszku do pieczenia
placuszki z ricotty są fantastyczne, a z tej mąki musiały ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuńNa deser lub śniadanko...pycha!
OdpowiedzUsuńdobre placuszki nigdy nie są złe:)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie, ale tak sie zastanawiam czy rankien miałabym tyle cierpliwości żeby je usmażyc:)
OdpowiedzUsuń