Makaronowe tiramisu z gorącym sosem malinowym

By | 31 marca 2014 | 19:20 8 komentarzy
Dzisiaj ostatnia konkursowa propozycja z makaronem Omnomnom. Tym razem mam dla Was coś na słodko. Jest to  istna bomba kaloryczna, ale warta spróbowania, nawet jeśli ktoś liczy kalorie.;) Całość doskonale się komponuje i w dodatku smakuje wybornie. A mówię to ja... zwolennik makaronu w wersji wytrawnej (do dziś!). Od teraz chętnie biszkopty zastąpię czekoladowo-kawowym makaronem. ;)



Składniki:

(na keksówkę o wymiarach 20x10)
  • 160g makaronu penne od Omnomnom
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 opakowania mascarpone
  • 6 żółtek
  • 100-150 g cukru
  • szklanka malin (świeżych lub mrożonych)
  • łyżka stołowa miodu rzepakowego
  • łyżka stołowa cukru pudru
  • odrobina kakao

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel. Następnie miksujemy na średnich obrotach, stopniowo dodając mascarpone, do momentu aż krem będzie gęsty. Krem odstawiamy do lodówki. W tym czasie obie czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy łyżeczkę kawy i dokładnie mieszamy. Ostudzony makaron obtaczamy w czekoladzie i układamy w keksówce jeden obok drugiego, tworząc jedną warstwę. Foremkę odstawiamy do lodówki na 10 minut, aby czekolada zastygła. Po tym czasie czekoladowy makaron przykrywamy połową ilości kremu. Następnie wszystkie czynności powtarzamy po raz drugi, w tej samej kolejności (makaron->lodówka->krem). Wierzch deseru posypujemy kakao i całość odstawiamy do lodówki na kilka minut. Przygotowujemy sos malinowy. Maliny umieszczamy w małym rondlu razem z cukrem pudrem i miodem. Grzejemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż woda odparuje i sos zgęstnieje. Dobrze schłodzone tiramisu kroimy w kwadraty i podajemy z gorącym sosem malinowym. Smacznego!



Fusion  w kolorach #omnomnom

8 komentarzy:

  1. W życiu bym się nie spodziewała, że można wyczarować tiramisu' z makaronu !! :D

    Pozdrawiam DOLCEMENTE MACCHIATA

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron zamiast biszkoptów w tiramisu? Hmm..brzmi bardzo oryginalnie, ale czemu nie przełamać tej tradycji? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam...nic dodać nic ujać...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. z makaronu? chyba bym na to nie wpadła:P genialnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastyczny pomysł na makaron, a zarazem na najlepszy deser! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jesteś wielka! boski przepis! aż kusi zeby biec i spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szczerze to nie wpadłabym na to zeby zastąpić biszkopty makaronem::P
    Mimo iż nie jestem zwolennikiem makaronów w wersji słodkiej to może być dobre:)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)