Recykling w kuchni to wspaniała rzecz, ponieważ nic nie się marnuje. Ugotowane mięso z rosołu, zupy czy innej potrawy jest świetną bazą na przygotowanie farszu do pierogów, cepelinów lub krokietów. U mnie dzisiaj przepyszne pierogi z mięsem :)).
Składniki:
ciasto:
- około 1100-1200 g mąki wrocławskiej
- 3 niepełne szklanki ciepłej wody
- stołowa łyżka soli
- 6 stołowych łyżek oleju
farsz:
- 600-700 g gotowanego mięsa drobiowego (np. udka/skrzydełka)
- 400 g gotowanego mięsa wieprzowego (np. karkówka/łopatka)
- 300 g gotowanego mięsa wołowego (np. mostek wołowy)
- pęczek włoszczyzny: 3 duże marchewki, 2 pietruszki, pół selera, kawałek pora
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól pieprz
- papryka ostra
- majeranek
- 1 łyżka masła/oliwy
Przygotowanie:
farsz:
Mięso najlepiej gromadzić stopniowo. Ja używam w tym celu woreczków próżniowych. Zawsze gdy zostaje mi kawałek ugotowanego mięsa z rosołu, innej zupy, czy też dania obiadowego, dzielę je kawałki i zamrażam w woreczkach próżniowych. Przed przygotowaniem farszu rozmrażamy mięso. Włoszczyznę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce masła lub oliwy. Gotowe warzywa oraz przesmażoną cebulę mielimy wraz z mięsem. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką oraz majerankiem. Ilość przypraw jest dowolna. Polecam najlepiej próbować, czy farsz nie jest jałowy.
pierogi:
Mąkę przesiewamy z solą. Stopniowo dolewamy wodę, mieszając składniki nożem lub łyżką. Na koniec dodajemy olej i zagniatamy rękoma aż uzyskamy elastyczne i nielepiące się ciasto. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na blacie obsypanym mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierogów (można je też docisnąć widelcem). Gotowe pierogi układamy na blacie oprószonym mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.
Jeżeli podajemy pierogi natychmiast, wrzucamy je na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez około 4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i serwujemy z karmelizowaną/podsmażoną cebulką. Smacznego!
Mąkę przesiewamy z solą. Stopniowo dolewamy wodę, mieszając składniki nożem lub łyżką. Na koniec dodajemy olej i zagniatamy rękoma aż uzyskamy elastyczne i nielepiące się ciasto. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na blacie obsypanym mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierogów (można je też docisnąć widelcem). Gotowe pierogi układamy na blacie oprószonym mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.
Jeżeli podajemy pierogi natychmiast, wrzucamy je na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez około 4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i serwujemy z karmelizowaną/podsmażoną cebulką. Smacznego!
Dobra rada:
Pierogi możemy zamrażać. Wystarczy je lekko obgotować (przez około 2 minuty), pozostawić oddzielnie do ostudzenia, a następnie ułożyć na tacce, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki.
Ostatnim razem jadłam z płucek,jak byłam małą dziewczynką i bardzo niemile wspominam to doświadczenie.Ale Twoje z mięskiem rosołowym to ja chętnie,to ja tak:)))
OdpowiedzUsuńOjej ale apetyczne.
OdpowiedzUsuńCzy aby na pewno te proporcje są dobre? Robię pierogi od wielu lat i nie wyobrażam sobie, aby upchać 1,4 kg mięsa i całkiem sporą porcję warzyw do 40 pierogów, bo mniej więcej tyle wychodzi z 400 g mąki.
OdpowiedzUsuńRacja.. mój błąd. Przekopiowałam swój przepis na ciasto z pierogów z kapustą i nie podniosłam proporcji w stosunku do mięsa. Dzięki za zwrócenie uwagi :)
Usuńwiedziałam że robię błąd wchodząc tu na głodniaka :)))
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńmniam!:) na domowe pierogi zawsze się skuszę:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie dodawałam włoszczyzny do farszu, więc na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuń