Dzisiaj mam dla Was smakowite roladki. W mojej wersji aromatyczne zielone pesto doskonale łączy się z soczystym kurczakiem oraz pastą z pomidorową zamkniętą we wnętrzu roladki. To jeden z dwóch przepisów, jakie zaprezentowałam na BlogerChefie. :) Skoro udało mi się przejść do kolejnego etapu to znak, że roladki są naprawdę godne uwagi. :) Ja także polubiłam to danie i chętnie do niego wracam.
Składniki
pesto:
- 100 g rukoli
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 50 g orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki startego
- 8 łyżek oliwy extra virgin
- sól i czarny pieprz
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- 125 g twarogu półtłustego
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- sól i czarny pieprz
- 500 g piersi z kurczaka
- papryka ostra
- sól i czarny pieprz
- 1 l bulionu warzywnego
- 4 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
pesto:
Rukolę oraz listki bazylii dokładnie myjemy i osuszamy. Orzechy podprażamy na suchej patelni. Czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, wraz ze startym serem i częścią oliwy. Blendujemy pulsacyjnie, stopniowo dolewając pozostałą część oliwy. Gotowe pesto doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce.
nadzienie:
nadzienie:
Soczewicę zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). W tym czasie blendujemy suszone pomidory wraz z kilkoma łyżkami oleju z zalewy. Następnie do pomidorów dodajemy twaróg, czosnek, bazylię oraz przyprawy. Całość blendujemy na pastę. Na koniec dorzucamy odcedzoną soczewicę i ponownie blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
roladki i podanie:
roladki i podanie:
Pierś z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy delikatnie na cieńsze kawałki. Mięso nadziewamy pastą z pomidorów, soczewicy i twarożku, a następnie zwijamy w rulon. Roladki układamy na arkuszach folii spożywczej, doprawiamy i zawijamy w folię spożywczą, okręcając brzegi, na kształt cukierka. Roladki wkładamy do gotującego się bulionu i gotujemy ok. 20 minut. Wyjmujemy z folii, krótko obsmażamy i od razu podajemy z wcześniej przygotowanym pesto. Doskonałym dodatkiem do tej potrawy będą np. pieczone ziemniaki.
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo ciekawie, bo widzę tu fajne smaki zmieszane ze sobą :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ten przepis!:) i jak barwnie na talerzu - zieleń i czerwień:)
OdpowiedzUsuńPs. Gotowanie za głosowanie już trwa:)
Smakowite te Twoje roladki.
OdpowiedzUsuńwspaniała, nietypowa propozycja:) mnaimm
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie, nie dziwię się, że odniosło sukces :)
OdpowiedzUsuńAż mi się oczy zaświeciły jak zobaczyłam te pyszności :)
OdpowiedzUsuńŁadne kolorowe! Z chęcią bym spróbowała, więc jak bedziesz robić to się wpraszam:D
OdpowiedzUsuńps. ostatnio tez robiłam pesto i wyszło tak niebiańskie!
Świetne nadzienie, aż chciałoby się spróbować.
OdpowiedzUsuń