Dzisiaj mam dla Was kolejną makaronową, a zarazem konkursową propozycję. Pożywny Eintopf to bardzo popularna, niemiecka potrawa. Może się w niej znaleźć praktycznie wszystko, na co macie ochotę, choć najbardziej popularnymi dodatkami są: ziemniaki, boczek, kasza lub kiełbasa wraz z warzywami. Ja postawiłam na nieco lżejszą wersję, bardziej jarzynową, z dodatkiem makaronu i kurczaka.
Składniki:
- okrągły chlebek żytni
- 1 puszka kukurydzy
- 1 brokuł
- 3 marchewki
- kawałek pora
- pół selera
- 1 cebula
- 1 papryka zielona
- 3 pieczarki
- 3 ząbki czosnku
- pól pęczka szczypiorku
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego
- 150 g makaronu świderki fusilli Omnomnom
- 1-2 łyżki stołowe mąki
- stołowa łyżka masła
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- słodka papryka
marynata do kurczaka:
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy
- łyżeczka musztardy
- ostra papryka
Przygotowanie:
Mięso marynujemy z przyprawami i musztardą przez około 1h w lodówce. Po tym czasie kroimy je na kawałki i podsmażamy na patelni aż będzie lekko rumiane. Warzywa myjemy, obieramy. Papryki pozbawiamy pestek. Brokuły dzielimy na różyczki. Marchew, seler, cebulę paprykę, czosnek oraz szczypiorek kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki, a pora w cienkie krążki. Masło rozgrzewamy w głębokim garnku lub woku. Podsmażamy cebulę z czosnkiem na złoto. Następnie dodajemy marchewki, seler oraz pora. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy paprykę oraz brokuły. Jeśli cała woda odparowała, dolewamy trochę i dusimy kolejne 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dorzucamy odsączoną kukurydzę, kurczaka oraz pieczarki. Całość podlewamy bulionem. I grzejemy na wolnym ogniu bez przykrycia około 10 minut. Bulion powinien się nieco zredukować. W tym czasie makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodajemy do garnka z warzywami i kurczakiem. Mieszamy. Mąkę rozrabiamy z 2 łyżkami zimnej wody i dodajemy do warzyw. Grzejemy, cały czas mieszając, aż mieszanka się zagotuje i zacznie gęstnieć. Na koniec danie doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką papryką oraz dodajemy szczypiorek. Przed podaniem odkrawamy wierzch chlebka żytniego na około 2/3 wysokości, wyjmujemy ze środka miąższ, aby powstała chlebowa miseczka. Napełniamy ją gotowym daniem i podajemy. Smacznego!
Mięso marynujemy z przyprawami i musztardą przez około 1h w lodówce. Po tym czasie kroimy je na kawałki i podsmażamy na patelni aż będzie lekko rumiane. Warzywa myjemy, obieramy. Papryki pozbawiamy pestek. Brokuły dzielimy na różyczki. Marchew, seler, cebulę paprykę, czosnek oraz szczypiorek kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki, a pora w cienkie krążki. Masło rozgrzewamy w głębokim garnku lub woku. Podsmażamy cebulę z czosnkiem na złoto. Następnie dodajemy marchewki, seler oraz pora. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy paprykę oraz brokuły. Jeśli cała woda odparowała, dolewamy trochę i dusimy kolejne 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dorzucamy odsączoną kukurydzę, kurczaka oraz pieczarki. Całość podlewamy bulionem. I grzejemy na wolnym ogniu bez przykrycia około 10 minut. Bulion powinien się nieco zredukować. W tym czasie makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodajemy do garnka z warzywami i kurczakiem. Mieszamy. Mąkę rozrabiamy z 2 łyżkami zimnej wody i dodajemy do warzyw. Grzejemy, cały czas mieszając, aż mieszanka się zagotuje i zacznie gęstnieć. Na koniec danie doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką papryką oraz dodajemy szczypiorek. Przed podaniem odkrawamy wierzch chlebka żytniego na około 2/3 wysokości, wyjmujemy ze środka miąższ, aby powstała chlebowa miseczka. Napełniamy ją gotowym daniem i podajemy. Smacznego!
Wygląda bardzo smakowicie! Nietypowe połączenie chleba z pozostałymi składnikami! Zaskakujące, z resztą jak wiele Twoich przepisów!
OdpowiedzUsuńNominuję Cię do "Liebster Blog Award", mam nadzieję, że się skusisz i weźmiesz udział w zabawie... :)
Więcej informacji u mnie na blogu: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/03/prazona-ciecierzyca-z-pomidorowa.html
jejku uwielbiam dania z chlebka mmm !
OdpowiedzUsuńo fajny pomysł, do tej pory w chlebku jadłam tylko żurek:)
OdpowiedzUsuńalez apetyczny obiadek w tym bochenku:D mmmmmmmmmmmm
OdpowiedzUsuńPysznie podany w jadalnej miseczce:)no i praktycznie-nie ma tyle mycia:)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, szczególnie jeżeli chodzi o podanie w bułce. Jak do tej pory na podobnej zasadzie robiłem zapiekanki z makaronem lub ziemniakami. W mojej wersji zapiekane w piekarniku co daje możliwość zalania moim ulubionym sosem beszamelowym :D.
OdpowiedzUsuńMyślę, że zapieczenie tego dania pod beszamelem również mogłoby być ciekawym rozwiązaniem :) Może nawet pokuszę się o to następnym razem. :)
Usuńciekawe - chleb i makaron w jednym? nigdy nie łączyłam.
OdpowiedzUsuń