Babka majonezowa z polewą kajmakową (bezglutenowa)

By | 17 kwietnia 2014 | 17:31 5 komentarzy
Jak na razie w moich propozycjach wielkanocnych znalazło się mało słodkości, więc mam dzisiaj dla Was  znakomitą babkę majonezową. Z przepisu mogą skorzystać także osoby unikające w diecie glutenu. Babka wychodzi mięciutka i puszysta... aż ciężko jej się oprzeć :)


Składniki:
babka:

  • 220 ml łagodnego majonezu (u mnie Winiary)
  • pół szklanki mąki pszennej tortowej*
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej**
  • 1-1,5 szklanki cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
polewa:
  • 150 g masy kajmakowej
  • 35 g masła
  • 2 łyżki mleka

* w diecie bezglutenowej mąkę pszenną  zastąpić mąką bezglutenową (ja użyłam gotowego mixu bezglutenowego do biszkopta)
** do przygotowania babki użyłam szklanki o pojemności 250 ml


Przygotowanie:
 
babka:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Do gotowej masy żółtkowej dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia i sodę,  miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników. Natychmiast dodajemy cały majonez, miksujemy jeszcze przez 30-60s. Dodajemy białka i całość mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Gotowe, dość gęste i dobrze napowietrzone ciasto przekładamy do silikonowej formy do pieczenia (jeśli używacie blaszanej, wysmarujcie ją najpierw margaryną i wysypcie bułką tartą). Babkę pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 45-55 minut, aż do "suchego patyczka".

dekoracja:
Masę kajmakową i mleko umieszczamy w małym rondelku. Podgrzewamy na wolnym ogniu, często mieszając. Gdy masa zrobi się płynna dodajemy masło. Grzejemy jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając do momentu, aż powstanie aksamitna polewa. Gotową polewę kajmakową wylewamy natychmiast na ostudzoną wcześniej babkę. Posypujemy posiekanymi migdałami, orzeszkami lub posypką cukrową. Smacznego!



Wielkanoc bez glutenu.Wielkanocne Smaki - edycja IV

5 komentarzy:

  1. Ach ten kajmak:)Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyycznie :D
    jeszcze tylko do niedzieli i mogę kosztować słodkich smaków! :)))
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ pięknie wygląda:)
    Radosnych Świąt Kochana!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam takie ciasto. Jest bardzo dobre a majonezu nie czuć ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)