Dietetyczna pizza na spodzie z brokuła

By | 7 kwietnia 2014 | 19:43 27 komentarzy
Ostatnio pokazałam Wam pizzę na spodzie z kalafiora (kliknij po przepis). Jako, że bardzo mi posmakowała, postanowiłam zrobić kolejną, ale tym razem na spodzie z brokuła. Ta przypadła mi do gustu nawet bardziej niż pierwsza wersja. Jest smaczna i zdrowia...czegóż chcieć więcej. Wiecie, że jeden kawałek pizzy z pieczarkami na drożdżowym cieście ma 365 kcal? Moja pizza w całości ma około 463 kcal... zatem którą wersję wybralibyście bez wyrzutów sumienia? Ja stawiam na dietetyczną pizzę, bo smakiem niczym nie odbiega od tej tradycyjnej. :)
 
Dietetyczna pizza na brokułowym spodzie

Składniki:
sos:
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki oregano
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • szczypta tymianku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
spód do pizzy:
  • 1 brokuł
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otrębów żytnich (w diecie bezglutenowej pominąć)
  • 40 g startej mozzarelli
  • płaska łyżeczka bazylii
  • płaska łyżeczka oregano
  • sól i pieprz
dodatki:
  • mozzarella
  • 2 pieczarki

  Przygotowanie:
sos:
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy wraz z posiekanym czosnkiem na rozgrzanym oleju. Po upływie 3 minut, na patelnię przelewamy pomidory z puszki. Następnie dodajemy przyprawy oraz cukier. Dokładnie mieszamy. Grzejemy na wolnym ogniu, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Sos grzejemy do momentu odparowania wody, czyli aż zrobi się gęsty.

spód:
Brokuł dzielimy na małe różyczki i usuwamy twarde części. Następnie gotujemy na parze przez 3-6 minut, aż będzie al dente. Po tym czasie blendujemy go lub rozdrabniamy w malakserze. W efekcie powinniśmy mieć drobne ziarenka, ale nie puree. Następnie rozdrobniony brokuł przecedzamy przez bardzo drobne sitko i odciskamy przez gazę, aby usunąć cały nadmiar wody. Brokuł doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią. Za pomocą dłoni mieszamy go z mozzarellą, otrębami i jajkiem. Na arkuszu papieru do pieczenia rozkładamy masę z brokuła. Przygniatamy dłonią do grubości 1 centymetra i formujemy kształt koła. Papier do pieczenia przekładamy na rozgrzaną blachę. Spód podpiekamy 5 minut w temperaturze 180 stopni.

pizza:
Po wstępnym pieczeniu, wysuwamy blachę z piekarnika. Spód pizzy smarujemy sosem i układamy ulubione dodatki. W moim przypadku był to: ser mozzarella oraz pieczarki. Całość pieczemy jeszcze przez około 10 minut. Podajemy solo lub z ulubionymi dipami.
 
Smacznego!
 
 Pizza na spodzie z brokuła

27 komentarzy:

  1. Fenomenalne jedzonko. Dla mnie to innowacja na najwyższym poziomie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite danie.Ciekawy pomysł z tym spodem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny pomysł na pizzę! Jak z brokułem, to już jest moją ulubioną!

    OdpowiedzUsuń
  4. kolejny super pomysł na pizzę, który koniecznie zapisuję do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejny pomysł na brokuła-super:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł. Lżejsza wersja normalnej pizzy i lekki brzusio gwarantowany ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacyjny pomysł !!
    dzisiaj będę robić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. brokułowy spód podoba mi się chyba jeszcze bardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzisiaj zrobiłam i wyszła świetnie. W mojej wersji dodałam jeszcze kilka plasterków salami i kukurydzę. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niedługo zagości u mnie na stole, świetne wykorzystanie brokuła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy brokuł koniecznie musi być ugotowany na parze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem nie musi, aczkolwiek tak chyba będzie lepiej. Gotowany na parze będzie zawierał mniej wody i mniejsza szansa, że się go rozgotuje. Ale można spróbować ugotować go tradycyjnie, wtedy trzeba będzie go dokładniej odcisnąć z wody. Jeśli gotowanie na parze stwarza problem, osobiście polecam ułożenie brokuła podzielonego na różyczki w durszlaku. I umieszczenie durszlaka nad gotującą się wodą oraz przykrycie go pokrywką od garnka. Wówczas bez problemu brokuł ugotuje się na parze, a nie potrzeba żadnych specjalnych urządzeń :)

      Usuń
  12. Wow, jestem pod wrażeniem. Zwykle przygotowywałam pizzę na otrębowym spodzie (modląc się, żeby później ten spód się nie rozwalał...) spód z brokułami? Niesamowite :) Pewnie jest pyszne... Och, ale mam teraz smaka na brokuła! Myślisz, że zamiast brokuła można by wykorzystać kalafiora? Chwilowo tylko on gości w mojej lodówce...
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie: www.kreatywny-makaron.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam, ile pizzy wychodzi z przedstawionego przepisu? Jedna? Jakiej była wielkości, mniej więcej jak "średnia" z pizzeri? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Z podanego przepisu wychodzi jedna pizza. O średnicy dwudziestoparu cm.
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Sosu wychodzi więcej aczkolwiek potem chętnie zjadalam go z kanapkami.

      Usuń
  14. Ciekawy przepis, jako smakosz pizzy przyznam, że jest dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ohohoh .... ta z brokułowym spodem wygląda o wiele bardziej apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam. Czy mozzarellę można zastąpić fetą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      w kwestii technicznej jak najbardziej, ponieważ rodzaj sera nie ma wpływu na to, czy pizza się uda.

      Jeśli zaś chodzi o smak, polecam jednak użycie fety w proporcji pół na pól z innym serem. Jeśli nie używa Pan/Pani mozzarelli, to warto dodać tradycyjny, żółty ser. Feta pasuje do brokuła, lecz jest bardzo słona, zatem może zdominować smak całej potrawy.

      Pozdrawiam Serdecznie!

      Usuń
  17. Zrobiłam jestem zachwycona dzieuje ☺

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam jestem zachwycona dzieuje ☺

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam jestem zachwycona dzieuje ☺

    OdpowiedzUsuń
  20. Jeżeli chodzi o moją ulubioną pizzę, to z całą pewnością jest to pizza włoska ze składników najwyższej jakości :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)