Jadalne dekoracje wielkanocny stół

By | 8 kwietnia 2014 | 23:50 9 komentarzy
Dzisiaj mam dla Was kilka inspiracji związanych z Wielkanocą. Pomysły te wielokrotnie mignęły mi na Pintereście, więc i ja postanowiłam je przygotować. Jadalna dekoracja na stole będzie miłym urozmaiceniem, a może nawet zachęci małych niejadków do zjedzenia jajek. Osobiście przyznam się, że za jajkami nie przepadam i Wielkanoc pod względem ich konsumpcji  mogłaby dla mnie nie istnieć, aczkolwiek w tak uroczej postaci nawet i mnie kuszą, by ich spróbować. 


Muchomorki z jajek
Składniki:
(na dwie sztuki)
  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • majonez
  • sałata
  • koperek

Przygotowanie:
Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia wody). Po tym czasie przelewamy je zimną wodą i ostudzone obieramy ze skorupek. Odkrawamy po 1/3 z każdego pomidora i wydrążamy miąższ z pestkami. Z jajek odcinamy kawałek spodu, aby stały stabilnie. Na czubek jajek nakładamy pomidora, a z majonezu robimy kropeczki. Gotowe grzybki układamy na talerzu wyścielonym sałatą. U podnóży jajek możemy ułożyć także cząstki koperku. Smacznego!


Myszki z jajek
Składniki
(na cztery sztuki)
  • 2 jajka
  • 2 rzodkiewki
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu
  • kawałek szczypiorku

Przygotowanie:
Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia wody). Po tym czasie przelewamy je zimną wodą i ostudzone obieramy ze skorupek. Następnie przekrawamy je wzdłuż na pół. W każdej połowie robimy nożem małe nacięcia w miejscu gdzie będą później oczy, nos oraz uszy. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, a szczypior w paski. Z największych plasterków rzodkiewki robimy uszy, z ziarenek pieprzu oczy, z ziela angielskiego noski, natomiast ze szczypiorku wąsiki. Gotowe myszki układamy na liściach sałaty. Smacznego!


Kurczaczki z jajek

Składniki:
(na 4 sztuki)
  • 4 jajka
  • kawałek marchewki
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 2-3 łyżeczki majonezu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia wody). Po tym czasie przelewamy je zimną wodą i ostudzone obieramy ze skorupek. Z jajek odkrawamy górną część, na około 2/3 wysokości  (jeśli nie używacie specjalnych podstawek , wówczas z jajek odetnijcie po kawałku spodu, aby stały stabilnie). Wydrążamy żółtka i mieszamy je z majonezem, następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową masą napełniamy białka, tak aby wystawała ponad krawędź i przykrywamy odciętymi kawałkami jajek. Z ziarenek pieprzu robimy oczy, a z marchewki podzielonej na mniejsze kawałki dzioby. Smacznego!



Wielkanocne Smaki - edycja IV

9 komentarzy:

  1. Świetne! Chętnie skorzystam z któregoś pomysłu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super!podzwiam,zdolna kobitka jesteś:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja pamiętam jak moja mama takie robiła, a ja podjadałam grzybki he he
    Myszki też fajowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. idealne dla dzieciaków niejadków więc mogą być ciekawą dekoracją i śniadaniem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne i takie świąteczne ,mi żal jak ktoś je zjada

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie śliczne. Zrobię takie z moim synkiem:)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)