Jajka faszerowane pastą z kurczaka

By | 11 kwietnia 2014 | 22:30 2 komentarze
Dzisiaj mam dla Was kolejny sposób na jajka,  tym razem z pastą z kurczaka. Jest to przepis, który bazuje na recyklingu w kuchni. Jeśli zostanie Wam mięso z rosołu, śmiało możecie użyć je do zrobienia farszu do jajek.

Składniki: 
  • 3 jajka
  • ugotowane mięso (u mnie 2 udka z kurczaka)  
  • 1 stołowa łyżka majonezu
  • pół cebuli, drobno posiekanej
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • pół łyżki świeżego soku z cytryny
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie: 
Ugotowane mięso pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia wody). Po tym czasie przelewamy je zimną wodą i ostudzone obieramy ze skorupek.Jajka przecinamy na pół wzdłuż, następnie ostrożnie usuwamy żółtka. W miseczce żółtka rozdrabniamy widelcem. Dodajemy majonez, cebulę, pietruszkę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sok z cytryny. Mięso z kurczaka drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięs, dodajemy do pozostałych składników. Gotową pastą wypełniamy białka i chłodzimy, co najmniej przez pół godziny. Smacznego!



Jajka na WielkanocWielkanocne Smaki - edycja IV





2 komentarze:

  1. Na świąteczny stół jak znalazł ;) uwielbiam jak w farszu do jajek jest właśnie koperek albo pietruszka a w Twojej wersji jest jedno i drugie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. z pastą z kurczaka jeszcze nie nadziewałam, ale bardzo lubię wszelki recykling w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)