Dzisiaj mam dla Was kolejny sposób na jajka, tym razem z pastą z kurczaka. Jest to przepis, który bazuje na recyklingu w kuchni. Jeśli zostanie Wam mięso z rosołu, śmiało możecie użyć je do zrobienia farszu do jajek.
Składniki:
- 3 jajka
- ugotowane mięso (u mnie 2 udka z kurczaka)
- 1 stołowa łyżka majonezu
- pół cebuli, drobno posiekanej
- 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- pół łyżki świeżego soku z cytryny
- szczypta soli
- pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Ugotowane mięso pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia wody). Po tym czasie przelewamy je zimną wodą i ostudzone obieramy ze skorupek.Jajka przecinamy na pół wzdłuż, następnie ostrożnie usuwamy żółtka. W miseczce żółtka rozdrabniamy widelcem. Dodajemy majonez, cebulę, pietruszkę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sok z cytryny. Mięso z kurczaka drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięs, dodajemy do pozostałych składników. Gotową pastą wypełniamy białka i chłodzimy, co najmniej przez pół godziny. Smacznego!
Na świąteczny stół jak znalazł ;) uwielbiam jak w farszu do jajek jest właśnie koperek albo pietruszka a w Twojej wersji jest jedno i drugie ;)
OdpowiedzUsuńz pastą z kurczaka jeszcze nie nadziewałam, ale bardzo lubię wszelki recykling w kuchni:)
OdpowiedzUsuń