Owsiane racuchy z jabłkami (także w wersji bezglutenowej)

By | 9 kwietnia 2014 | 20:16 7 komentarzy
Przygotowania do Świąt ruszyły... jednak pomiędzy upieczeniem babki, a wstawieniem zakwasu na żurek warto pomyśleć o smacznym i zdrowym posiłku. Zanim zasiądziemy do syto zastawionego świątecznego stołu polecam przepyszne owsiane racuszki. Doskonałe będą zarówno na śniadanie, jak i na obiad. 


Składniki:   
  • 120 g zmielonych płatków owsianych bezglutenowych*
  • 2 stołowe łyżki otrębów owsianych**
  • 2 stołowe łyżki skrobi pszennej bezglutenowej
  • 1 stołowa łyżka skrobi kukurydzianej
  • 300-400 ml kefiru
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 stołowe łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody
  • 1 duże jabłko
  • tłuszcz do smażenia (masło/olej)

 *w przypadku diety bezglutenowej polecam użycie płatków owsianych oznaczonych jako bezglutenowe bądź jaglanych lub quinoa, bowiem większość płatków owsianych w Polsce zawiera gluten lub jest nim zanieczyszczona
** w diecie bezglutenowej pominąć ten składnik

dla osób tolerujących gluten:
W przepisie zmielone płatki owsiane, skrobię pszenną oraz kukurydzianą zastępujemy około połową szklanki mąki pszennej. Dodatkowo zwiększamy ilość otrębów owsianych: do 3 łyżek stołowych.

Przygotowanie:
Płatki mielimy w blenderze lub młynku do kawy (nie muszą być zmielone na mąkę, mogą być grudki). Zmielone płatki umieszczamy w misce, dodajemy otręby, proszek do pieczenia oraz skrobię pszenną i kukurydzianą. Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy kefir. Dokładnie mieszamy. Masę z jajka i kefiru dodajemy do miski z suchymi składnikami. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli. Ciasto na racuchy dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto na patelnie, formując racuszki. Smażymy je na złoty kolor, z obu stron, na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

dla osób tolerujących gluten:
W misce umieszczamy mąkę pszenną, otręby owsiane oraz proszek do pieczenia. Dalej postępujemy zgodnie ze wskazówkami powyżej. 


Gotowe racuszki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie był to cukier puder oraz dżem jagodowy z czarną porzeczką, który otrzymałam od zielonabazylia.pl.

W mojej paczce oprócz dżemu jagodowego znalazł się także dżem o smaku maliny i żurawiny oraz różne smaki lodów przeznaczonych do zamrażania. Moim faworytem zostaną z pewnością kokosowe, a ich skład zasługuje na pochwałę, bowiem w 80% składają się z mleczka kokosowego. 


Jeśli interesuje Was zdrowe odżywianie lub po prostu lubicie zdrowe i naturalne produkty, niezawierające chemii, to bardzo polecam Wam tą stronę. Znajdziecie tam wiele produktów bezglutenowych, wegetariańskich oraz słodzonych ksylitolem. Ja jestem bardzo mile zaskoczona i chętnie w przyszłości skorzystam z ich asortymentu. 



7 komentarzy:

  1. Jak ja dawno nie robiłam takich.Są pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Możemy zrobić kulinarną wymianę :D ciacho z malinkami za racuszka :D

    Pozdrawiam DOLCEMENTE MACCHIATA

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak Ty kusisz na noc! Lubię racuchy od czasu do czasu.

    OdpowiedzUsuń
  4. dla mnie to zawsze będą smaki dzieciństwa:) pychota!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna sprawa takie racuszki. Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  6. racuchy zawsze i wszędzie - a już w takiej zdrowszej wersji od razu je kupuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. POPROSZĘ JEDNEGO !!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)