Przygotowania do Świąt ruszyły... jednak pomiędzy upieczeniem babki, a wstawieniem zakwasu na żurek warto pomyśleć o smacznym i zdrowym posiłku. Zanim zasiądziemy do syto zastawionego świątecznego stołu polecam przepyszne owsiane racuszki. Doskonałe będą zarówno na śniadanie, jak i na obiad.
Składniki:
- 120 g zmielonych płatków owsianych bezglutenowych*
- 2 stołowe łyżki otrębów owsianych**
- 2 stołowe łyżki skrobi pszennej bezglutenowej
- 1 stołowa łyżka skrobi kukurydzianej
- 300-400 ml kefiru
- 1 jajko
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 stołowe łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody
- 1 duże jabłko
- tłuszcz do smażenia (masło/olej)
*w przypadku diety bezglutenowej polecam użycie płatków owsianych oznaczonych jako bezglutenowe bądź jaglanych lub quinoa, bowiem większość płatków owsianych w Polsce zawiera gluten lub jest nim zanieczyszczona
** w diecie bezglutenowej pominąć ten składnik
dla osób tolerujących gluten:
W przepisie zmielone płatki owsiane, skrobię pszenną oraz kukurydzianą zastępujemy około połową szklanki mąki pszennej. Dodatkowo zwiększamy ilość otrębów owsianych: do 3 łyżek stołowych.
Przygotowanie:
Płatki mielimy w blenderze lub młynku do kawy (nie muszą być zmielone na mąkę, mogą być grudki). Zmielone płatki umieszczamy w misce, dodajemy otręby, proszek do pieczenia oraz skrobię pszenną i kukurydzianą. Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy kefir. Dokładnie mieszamy. Masę z jajka i kefiru dodajemy do miski z suchymi składnikami. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli. Ciasto na racuchy dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto na patelnie, formując racuszki. Smażymy je na złoty kolor, z obu stron, na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
dla osób tolerujących gluten:
W misce umieszczamy mąkę pszenną, otręby owsiane oraz proszek do pieczenia. Dalej postępujemy zgodnie ze wskazówkami powyżej.
Gotowe racuszki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie był to cukier puder oraz dżem jagodowy z czarną porzeczką, który otrzymałam od zielonabazylia.pl.
W mojej paczce oprócz dżemu jagodowego znalazł się także dżem o smaku
maliny i żurawiny oraz różne smaki lodów przeznaczonych do zamrażania.
Moim faworytem zostaną z pewnością kokosowe, a ich skład zasługuje na pochwałę, bowiem w 80% składają się z mleczka kokosowego.
Jeśli interesuje Was zdrowe odżywianie lub po prostu lubicie zdrowe i naturalne produkty, niezawierające chemii, to bardzo polecam Wam tą stronę. Znajdziecie tam wiele produktów bezglutenowych, wegetariańskich oraz słodzonych ksylitolem. Ja jestem bardzo mile zaskoczona i chętnie w przyszłości skorzystam z ich asortymentu.
Jak ja dawno nie robiłam takich.Są pyszne!!!
OdpowiedzUsuńMożemy zrobić kulinarną wymianę :D ciacho z malinkami za racuszka :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam DOLCEMENTE MACCHIATA
Jak Ty kusisz na noc! Lubię racuchy od czasu do czasu.
OdpowiedzUsuńdla mnie to zawsze będą smaki dzieciństwa:) pychota!
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa takie racuszki. Pychotka!
OdpowiedzUsuńracuchy zawsze i wszędzie - a już w takiej zdrowszej wersji od razu je kupuję ;)
OdpowiedzUsuńPOPROSZĘ JEDNEGO !!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń