Sałatka z paluszkami krabowymi (surimi)

By | 24 kwietnia 2014 | 16:03 4 komentarze
Witajcie po Świętach. Trochę było tu cicho przez ostatnie dni, ale myślę że większość z nas spędzała ten czas w inny sposób, aniżeli przed komputerem. Niemniej jednak Wielkanoc dobiegła końca, a ja melduję się tutaj, z przepisem na znakomitą sałatkę. Zauważyłam, że w okresie wiosennym bardzo lubię je jadać. Jedną z moich ulubionych jest sałatka z paluszkami krabowymi i dużą ilością kukurydzy. Gorąco zachęcam do jej wypróbowania na co dzień lub na imprezie ze znajomymi. 


Składniki:
  • 200 g makaronu conchiglionette (malutkie muszelki)
  • opakowanie paluszków krabowych surimi (10-12 sztuk)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 ogórek zielony
sos:
  • 150 ml jogurtu naturalnego 
  • 3 łyżki stołowe majonezu 
  • 1 stołowa łyżka ketchupu 
  • pęczek koperku 
  • sól, pieprz
 
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Paluszki surimi kroimy w kostkę. Ogórek zielony myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. W małej misce mieszamy jogurt, majonez oraz ketchup. Do sosu dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku.  W dużej misce umieszczamy ugotowany i przestudzony makaron, dodajemy ogórka, odsączoną kukurydzę i paluszki krabowe. Sałatkę zalewamy sosem, mieszamy, podajemy lekko schłodzoną Smacznego! 




4 komentarze:

  1. robię bez ketchupu i z makaronem ryżowym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na sałatkę nie trzeba mnie dwa razy namawiać;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja lubię sałatki! Do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię sałatki,ale wolałbym zamiast paluszków krewetki.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)