Witajcie po Świętach. Trochę było tu cicho przez ostatnie dni, ale myślę że większość z nas spędzała ten czas w inny sposób, aniżeli przed komputerem. Niemniej jednak Wielkanoc dobiegła końca, a ja melduję się tutaj, z przepisem na znakomitą sałatkę. Zauważyłam, że w okresie wiosennym bardzo lubię je jadać. Jedną z moich ulubionych jest sałatka z paluszkami krabowymi i dużą ilością kukurydzy. Gorąco zachęcam do jej wypróbowania na co dzień lub na imprezie ze znajomymi.
Składniki:
- 200 g makaronu conchiglionette (malutkie muszelki)
- opakowanie paluszków krabowych surimi (10-12 sztuk)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 ogórek zielony
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki stołowe majonezu
- 1 stołowa łyżka ketchupu
- pęczek koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Paluszki surimi kroimy w kostkę. Ogórek zielony myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. W małej misce mieszamy jogurt, majonez oraz ketchup. Do sosu dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. W dużej misce umieszczamy ugotowany i przestudzony makaron, dodajemy ogórka, odsączoną kukurydzę i paluszki krabowe. Sałatkę zalewamy sosem, mieszamy, podajemy lekko schłodzoną Smacznego!
robię bez ketchupu i z makaronem ryżowym:)
OdpowiedzUsuńNa sałatkę nie trzeba mnie dwa razy namawiać;)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię sałatki! Do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sałatki,ale wolałbym zamiast paluszków krewetki.
OdpowiedzUsuń