Jaka byłaby Wielkanoc bez żurku? No właśnie... odpowiedziałabym, że zwyczajna, bo w moim domu rodzinnym nigdy nie serwowano żurku w czasie Świąt. Postanowiłam przełamać ten zwyczaj i przygotować swój żurek od początku do końca. :)
Składniki:
bulion (około 1,5-1,7 l)
- porcja mięsa wieprzowego z kością (u mnie 250 g żeberek)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek pora
- kawałek selera
- 1 mała cebula
- kilka suszonych grzybów
- 4 ziarenka pieprzu
- 2 listki laurowe
- 3 kuleczki ziela angielskiego
- 250-350 ml zakwasu na żurek (z tego przepisu)
- bulion (1,5-1,7 l)
- kawałek wędzonego boczku
- 400 g surowej białej kiełbasy
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 100 ml śmietanki 30%
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 stołowa łyżka majeranku
- świeżo mielony pieprz
- sól
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
- chleb
Przygotowanie:
bulion:
Włoszczyznę myjemy, obieramy i odstawiamy na później. Mięso płuczemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Układamy w garnku, dolewamy 1,5-1,7 l zimnej wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, po czym zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie warzywa, grzyby, listki laurowe, pieprz oraz ziela angielskie. Podlewamy szklanką wody i gotujemy pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Gotowy bulion odcedzamy.
jajka:
Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia wody). Po tym czasie przelewamy je zimną wodą i ostudzone obieramy ze skorupek. Odstawiamy do momentu przygotowania zupy.
żurek:
Do przecedzonego bulionu wkładamy w całości kiełbasę oraz wędzony boczek, grzejemy na wolnym ogniu przez około 30-40 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy dokładnie wymieszamy zakwas. Najlepiej dodawać go stopniowo, po pół szklanki, wówczas żurek nie będzie zbyt kwaśny (ja wlałam cały swój zakwas tj. 350 ml, ale ilość ta może być inna, zależnie od Waszych preferencji smakowych oraz mocy zakwasu). Po dolaniu zakwasu dodajemy majeranek, tarty chrzan, świeżo zmielony pieprz, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie z zupy wyjmujemy boczek oraz kiełbasę. Boczek kroimy w drobną kosteczkę, a każdą kiełbasę dzielimy na 2-3 części, po czym z powrotem umieszczamy je w zupie. Kremówkę przelewamy do szklanki, dodajemy do niej 3-4 łyżki żurku, następnie mieszaninę dolewamy do pozostałej części zupy. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy z połówkami ugotowanych jajek oraz kromkami chleba. Smacznego!
jajka:
Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia wody). Po tym czasie przelewamy je zimną wodą i ostudzone obieramy ze skorupek. Odstawiamy do momentu przygotowania zupy.
żurek:
Do przecedzonego bulionu wkładamy w całości kiełbasę oraz wędzony boczek, grzejemy na wolnym ogniu przez około 30-40 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy dokładnie wymieszamy zakwas. Najlepiej dodawać go stopniowo, po pół szklanki, wówczas żurek nie będzie zbyt kwaśny (ja wlałam cały swój zakwas tj. 350 ml, ale ilość ta może być inna, zależnie od Waszych preferencji smakowych oraz mocy zakwasu). Po dolaniu zakwasu dodajemy majeranek, tarty chrzan, świeżo zmielony pieprz, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie z zupy wyjmujemy boczek oraz kiełbasę. Boczek kroimy w drobną kosteczkę, a każdą kiełbasę dzielimy na 2-3 części, po czym z powrotem umieszczamy je w zupie. Kremówkę przelewamy do szklanki, dodajemy do niej 3-4 łyżki żurku, następnie mieszaninę dolewamy do pozostałej części zupy. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy z połówkami ugotowanych jajek oraz kromkami chleba. Smacznego!
Już nie mogę doczekać się żurku:)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie!pyszny żurek:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń