Crumble truskawkowo-czereśniowe

By | 27 czerwca 2014 | 15:46 5 komentarzy
Po pierwsze przepraszam za jakość zdjęć, niestety akumulator w aparacie odmówił mi posłuszeństwa, więc musiałam posiłkować się zdjęciami zrobionymi telefonem. Aczkolwiek deser ten wyszedł na tyle smaczny, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Nie ma tu żadnej innowacji, bo crumble to po prostu owoce zapieczone pod kruszonką, ale bardzo je lubię i w sezonie letnim bardzo chętnie przygotowuję je w różnych wariantach smakowych. :)


Składniki:
(na dwie kokilki)
  • garść truskawek
  • garść wydrylowanych czereśni
kruszonka:
  • 30 g zimnego masła
  • 2-3 stołowe łyżki cukru
  • 60 g mąki pszennej

Przygotowanie:
Pokrojone w kawałki owoce umieszczamy w kokilkach. Składniki kruszonki bardzo szybko wyrabiamy palcami. Kruszymy na wierzch owoców. Na wierzch można posypać także pokruszone płatki migdałów. Deser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego!



5 komentarzy:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)