Uwielbiam świeży groszek cukrowy, więc gdy zobaczyłam go w promocyjnej cenie, to oczy zalśniły mi niczym pięciozłotówki. Natychmiast wrzuciłam jedno opakowanie do koszyka i tak powstał szybki obiad, przygotowany dosłownie w 15 minut. :)
Składniki:
(na jedną porcję)
- pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 120 g)
- 150 g groszku cukrowego
- garść ziaren słonecznika
- sól, pieprz
- łyżka oliwy
- 2 łyżeczki pesto arrabiata
- łyżka oleju sezamowego
- łyżeczka miodu
- szczypta słodkiej papryki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka oczyszczamy, rozbijamy i marynujemy przez kilka minut. Z groszku cukrowego usuwamy końcówki oraz łyko. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy groszek, przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i grzejemy około 5 minut do momentu aż będzie al dente. Do gotowego groszku dodajemy uprażony na suchej patelni słonecznik i dokładnie mieszamy. Następnie na suchej patelni umieszczamy zamarynowanego kurczaka (nie ma potrzeby dodawania dodatkowego tłuszczu, ponieważ znajdował się w marynacie). Pierś smażymy z obu stron do momentu aż będzie rumiana. Mięso podajemy razem z groszkiem wymieszanym z ziarnami słonecznika. Smacznego!
smaczny obiad:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dodatek groszku,szczególnie teraz jak jest świeży.
OdpowiedzUsuńGroszek uwielbiam,kurczaczka tez,choc nigdy nie jadlam go w polaczeniu z groszkiem:)
OdpowiedzUsuńpyszny i szybki obiad :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuń