Szaszłyki z faszerowanych pieczarek

By | 18 czerwca 2014 | 13:47 8 komentarzy
Szaszłyki z nadziewanych pieczarek to jedno z ulubionych dań przygotowywanych na imprezy w moim domu. Początkowo robiła je moja mama, a teraz i ja chętnie umieszczam je w menu przy okazji różnych spotkań. Potrawa ta sprawdza się zarówno zimą, jak i latem, ponieważ wszystkie składniki są dostępne, a zależnie od pory roku można wybrać odpowiedni sposób przygotowania. Latem szaszłyki mogą wylądować na ruszcie grilla,  a w chłodniejsze dni w piekarniku lub na patelni grillowej. :) 


Składniki:
(na około 20 szaszłyków)
  • 60 sztuk średniej wielkości pieczarek
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 duże cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 stołowe łyżki przecieru pomidorowego Pudliszki
  • 75 g startego żółtego sera + do posypania
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • sól, pieprz 
  • olej/oliwa do smażenia
dodatkowo:
  • patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, usuwamy trzonki (ale nie wyrzucamy ich, tylko kroimy w drobną kostkę). Wnętrza kapeluszy, wydrążamy delikatnie łyżeczką, aby można było później nałożyć więcej farszu. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor, na łyżce oliwy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, skrojone w kostkę trzonki pieczarek oraz mięso mielone. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne i lekko podsmażamy przez kilka minut (mięso nie musi być usmażone do końca, ponieważ dojdzie w obróbce cieplnej po nafaszerowaniu pieczarek). Do gotowego farszu dodajemy przecier pomidorowy oraz drobno starty żółty ser. Dokładnie mieszamy. Lekko ostudzony farsz nakładany w kapelusze pieczarek i nadziewamy je na patyczki (po około 3-4 kapelusze na jeden patyczek). Gotowe szaszłyki posypujemy startym żółtym serem i pieczemy na ruszcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, bądź podsmażamy z obu stron na patelni grillowej aż się zrumienią lub grillujemy przez około 10-15 minut. Smacznego!



Pudliszki - Pomidorowe inspiracje


8 komentarzy:

  1. Mniam, uwielbiam pieczarki z grilla. Załuję, że się nie spotkałyśmy na Weekendzie ze Smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł podania z tymi szaszłykami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pieczarki z grilla? Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny, pyszny pomysł:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności :)
    Wyglądają cudownie! Zapisuję

    Zapraszam do mnie!
    Dziś kotleciki z kalafiora :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak apetycznie to jedzonko się prezentuje na zdjęciach, że zaczynam się robić głodna!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale ciekawie podałaś te pieczarki, można zaskoczyć gości :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)