Sezonu malinowego ciąg dalszy. Tym razem mam dla Was przepis na pyszny, ucierany placek, który jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Osobiście uwielbiam tego typu ciasta, szczególnie latem kiedy mamy duży wysyp różnego rodzaju owoców.
- 3 duże jajka
- 150 g masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 stołowej łyżki kakao
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
- garść malin
Przygotowanie:
Masło roztapiamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy przesianą wcześniej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy delikatnie łyżką. Dolewamy ostudzone masło i mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę o wym. 20x20cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Na górze umieszczamy maliny. Posypujemy dwoma łyżkami cukru pudru. Pieczemy przez 40-45min w temperaturze 170 st. C. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na kratce do całkowitego ostudzenia. Smacznego!
Jaki fajny prosty przepis, a ciasto wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie smaków kakao i maliny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
U nas maliny dopiero kwitną więc jeszcze musze poczekac.
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto do popołudniowej kawy! :) Idealne!!
OdpowiedzUsuńSmacznie tu!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas na rozdawajkę z nagrodami!
OdpowiedzUsuńpaluszki lizać:)
OdpowiedzUsuńo tej porze roku, takie ciacha są najlepsze :) wystarczy tylko korzystać z różnych owoców :)
OdpowiedzUsuń