Łatwe ciasto z borówkami

By | 7 sierpnia 2014 | 23:27 3 komentarze
Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty placek z borówkami. Fotografie wykonałam w pośpiechu telefonem, gdy ciacho było jeszcze ciepłe, lecz mimo wszystko postanowiłam podzielić się z Wami przepisem, bo wyszło bardzo smaczne i nie pozostał po nim ani jeden okruszek. Jednocześnie pragnę ogłosić swój prywatny sukces: borówki dotrwały w mojej kuchni do tego, aby wylądować w jakimś wypieku  (z reguły zjadam je po prostu z cukrem).


Składniki:
  • 3 duże jajka
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru
  • garść borówek

Przygotowanie:
Masło roztapiamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy przesianą wcześniej mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką. Dolewamy ostudzone masło i mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę o średnicy 23cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Na górze umieszczamy borówki.  Posypujemy dwoma łyżkami cukru pudru. Pieczemy przez 40-45 min w temperaturze 170 st. C. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na kratce do całkowitego ostudzenia. Smacznego!


Zamiast borówek można wykorzystać inne owoce:

Błękitne skarby lata!

3 komentarze:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)