Jeśli choć trochę staracie się unikać piekarnika o tej porze roku, to ciacho jest dla Was idealne. Niestety należę do osób, które latem mają w mieszkaniu małą saunę, a piekarnik gazowy jest jednym z tych narzędzi, które tą sprawę tylko pogarszają. Z tego powodu piekę tylko wieczorami, albo w ogóle... wówczas gdy mam ochotę na słodkości przygotowuję coś, co nie wymaga pieczenia. :)
Składniki:
(na formę o wym. 20 cm x 20 cm)
- opakowanie krakersów
- słoiczek dżemu truskawkowego
- 200 g masła
- 170 g cukru pudru
- 300 g kremowego serka naturalnego np. philadelphia
- 1,5 łyżki stołowej soku z cytryny
- 2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
- limonki w syropie
Przygotowanie:
Za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem pudrem na biały puch. Następnie stopniowo dodajemy serek, sok oraz skórkę z cytryny, cały czas miksując. Całość ucieramy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji bez wyczuwalnych drobinek cukru. Dno oraz brzegi formy wyścielamy folią spożywczą, aby po stężeniu łatwiej było wyjąć całe ciasto.* Układamy kolejno warstwy: krakersy, połowę kremu cytrynowego, krakersy, dżem truskawkowy, krakersy i drugą połowę kremu cytrynowego. Gotowe ciasto odstawiamy na minimum 2h do lodówki, aby stężało. Przed podaniem dekorujemy limonkami w syropie lub innymi owocami. Smacznego!
* Jeżeli używacie formy blaszanej lub ceramicznej nie ma potrzeby wyjmowania ciasta przed jego pokrojeniem. Ja używałam formy silikonowej, więc aby uchronić ją przed uszkodzeniem wolałam wyjąć ciasto zanim je pokroiłam.
Wow!!! zdjecie cudne i ciasto pyszne:)
OdpowiedzUsuńciasto prezentuje się świetnie, a ja mimo że jest lato nadmiernie eksploatuje piekarnik bo większość obiadów z niego wychodzi. a i ciastem z owocami sezonowymi nie pogardzę :)
OdpowiedzUsuńmmmmmmmm, bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńpiękne! :) dobrze, że bez pieczenia - bo nie mam piekarnika :(
OdpowiedzUsuńMmm, pycha :) Jak się ma takie ciasto, to włączanie piekarnika nie ma sensu :)
OdpowiedzUsuń