Sałatka z arbuza i fety

By | 26 sierpnia 2014 | 22:09 4 komentarze
Dzisiaj mam dla Was arbuza w nieco odmiennej i wytrawnej wersji. Na pozór połączenie smaków wydaje się w tym przepisie nieco dziwne, aczkolwiek słodki arbuz, podobnie jak melon, wspaniale komponuje się w różnego rodzaju sałatkach. Doskonałym uzupełnieniem poniższych składników będą również oliwki oraz rukola, natomiast zamiast fety możecie użyć sera koziego. :)


Składniki:
sałatka:
  • kilka liści sałaty lodowej
  • około 200 g arbuza (waga bez skórek i pestek)
  • pół czerwonej cebuli
  • około 40 g sera feta
dressing:
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
do dekoracji:
  • liście świeżej mięty

Przygotowanie:
Liście sałaty płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, dzielimy na mniejsze cząstki i rozkładamy na większym półmisku. Obranego i wypestkowanego arbuza kroimy w kostkę, układamy na sałacie. Cebulę kroimy w piórka, a fetę w drobniejszą kostkę lub cienkie plasterki. Umieszczamy je pomiędzy kawałkami arbuza. Składniki dressingu mieszamy w osobnym naczyniu (shakerze lub zakręcanym słoiku), mieszamy poprzez kilka potrząśnięć i polewamy sałatkę. Całość dekorujemy świeżą miętą. Podajemy natychmiast. Smacznego!


Sałatka zamiast kanapki!

4 komentarze:

  1. Arbuza jadłabym garściami, napisałabym łyżkami, ale wolę ciąć w spore kwadraciki i pochłaniać. Mniam! Taka sałatka sprawi, że będę jadła z poczuciem, że zdrowiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz od dawna taka salatka mnie kreci:)musze w koncu wyprobowac:)

    OdpowiedzUsuń
  3. znam połączenie fety i arbuza, dodaję jeszcze w sezonie maliny, - pyszota:) genialnie to się wszystko komponuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha ! Przeglądam Twojego bloga i każdym daniem niesamowicie kusisz !!
    Zapraszam do mnie - mam nadzieję, że też coś Cię zainspiruje.
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)