Dzisiaj mam dla Was arbuza w nieco odmiennej i wytrawnej wersji. Na pozór połączenie smaków wydaje się w tym przepisie nieco dziwne, aczkolwiek słodki arbuz, podobnie jak melon, wspaniale komponuje się w różnego rodzaju sałatkach. Doskonałym uzupełnieniem poniższych składników będą również oliwki oraz rukola, natomiast zamiast fety możecie użyć sera koziego. :)
Składniki:
sałatka:
- kilka liści sałaty lodowej
- około 200 g arbuza (waga bez skórek i pestek)
- pół czerwonej cebuli
- około 40 g sera feta
dressing:
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
- sól
do dekoracji:
- liście świeżej mięty
Przygotowanie:
Liście sałaty płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, dzielimy na mniejsze cząstki i rozkładamy na większym półmisku. Obranego i wypestkowanego arbuza kroimy w kostkę, układamy na sałacie. Cebulę kroimy w piórka, a fetę w drobniejszą kostkę lub cienkie plasterki. Umieszczamy je pomiędzy kawałkami arbuza. Składniki dressingu mieszamy w osobnym naczyniu (shakerze lub zakręcanym słoiku), mieszamy poprzez kilka potrząśnięć i polewamy sałatkę. Całość dekorujemy świeżą miętą. Podajemy natychmiast. Smacznego!
Arbuza jadłabym garściami, napisałabym łyżkami, ale wolę ciąć w spore kwadraciki i pochłaniać. Mniam! Taka sałatka sprawi, że będę jadła z poczuciem, że zdrowiej :)
OdpowiedzUsuńJuz od dawna taka salatka mnie kreci:)musze w koncu wyprobowac:)
OdpowiedzUsuńznam połączenie fety i arbuza, dodaję jeszcze w sezonie maliny, - pyszota:) genialnie to się wszystko komponuje:)
OdpowiedzUsuńPycha ! Przeglądam Twojego bloga i każdym daniem niesamowicie kusisz !!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie - mam nadzieję, że też coś Cię zainspiruje.
www.filizanka-smakow.blogspot.com
Pozdrawiam !