Dzisiaj mam dla Was wariację na temat popularnego ciasta, jakim jest Red Velvet Cake. W swoim przepisie wykorzystałam czerwone babeczki, które umieściłam w wysokich pucharkach i przełożyłam bitą śmietaną. Coś ładnego, coś słodkiego... w sam raz na Dzień Chłopaka :).
Składniki:
babeczki:
(6-8 sztuk w zależności od rozmiaru foremek)
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 125 g mąki ryżowej (można zastąpić mąką pszenną)
- 2 stołowe łyżki stewii w proszku
- 2 stołowe łyżki brązowego cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 2 stołowe łyżki oleju
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- czerwony barwnik spożywczy w żelu
dodatkowo:
- 200 g śmietanki 36%
- 2 łyżki stołowe cukru pudru
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiewamy suche składniki (mąkę, stewię, cukier, proszek do pieczenia, sól), w drugiej misce mieszamy składniki mokre (mleko, olej, esencję waniliową oraz lekko ubite za pomocą trzepaczki jajko). Mokre składniki wlewamy do suchych. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie dodajemy barwnik i mieszamy. Najlepiej robić to stopniowo, do momentu aż uzyskamy pożądany kolor. Gotowe ciasto nakładamy do foremek silikonowych lub papilotek, do około 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Upieczone muffiny studzimy na kratce. W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę (Poradnik tutaj). Ostudzone babeczki umieszczamy w wysokich szklankach lub pucharkach, przekładając je bitą śmietaną (w zależności od upodobań możecie zrobić 3 lub więcej warstw, jeśli rozetniecie babeczki wzdłuż na pół). Wierzch deseru ozdabiamy rozetką z bitej śmietany, wykonaną przy pomocy rękawa cukierniczego i oprószamy czerwonymi okruszkami, które posypały się w trakcie upychania babeczek do pucharków lub podczas ich rozcinania. Deser podajemy schłodzony. Smacznego!
świetny pomysł na deser :)
OdpowiedzUsuńPiękny deser!
OdpowiedzUsuń