Pieczone jabłka

By | 20 września 2014 | 12:15 7 komentarzy
Przepis na pieczone jabłka co prawda na blogu już się kiedyś pojawił, ale postanowiłam go nieco odświeżyć i zrobić nowe zdjęcia, tym bardziej że to mój ulubiony jesienny deser. Nie ma to jak zapach cynamonu unoszący się po całym domu w trakcie pieczenia.. mmm pycha :))


Składniki:
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 stołowe łyżki miodu
  • kilka rodzynek i suszonych żurawin
  • 15 g posiekanych orzechów włoskich
  • 4 suszone morele pokrojone w kostkę
  • 2 gałki lodów śmietankowych

Przygotowanie:
 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przecinamy jabłka od góry na 2/3 wysokości (odcinamy im "kapelusiki"). Łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. Orzechy i suszone owoce mieszamy z miodem, wypełniamy jabłka i przykrywamy je odciętą częścią. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 25-40 minut, do momentu aż skórka zmięknie (czas pieczenia zależy od wielkości jabłka oraz jego odmiany). Gotowe, ciepłe jabłka podajemy z lodami śmietankowymi, umieszczając je pod odciętymi "kapelusikami". Smacznego!



Jabłko z cynamonem 2014

7 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię pieczone jabłka, nawet bez żadnych dodatków;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pieczone jabłka to smak jesieni :) pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapach cynamonu i pieczonych jabłek, to jest to co po prostu uwielbiam:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pięknie,zapach cynamonu czuję u siebie w domu...

    OdpowiedzUsuń
  6. Też takie uwielbiam - smakują wyśmienicie, a są tak proste do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)