Rolada drobiowa z serem łomnickim i orzechami, podana z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

By | 17 września 2014 | 12:07 2 komentarze
Rolada drobiowa doskonale sprawdzi się jako alternatywa dla sklepowych wędlin. Co prawda wymaga od nas troszkę pracy, ale proces przygotowań nie jest skomplikowany. Tak naprawdę od Was zależy jakim farszem ją wypełnicie i w jaki sposób zaserwujecie, ponieważ można ją podać jako samodzielną przystawkę na różnego rodzaju przyjęciach lub skomponować z innymi dodatkami, tworząc sałatki bądź inne wykwintne dania. Gorąco zachęcam do eksperymentów, ja również mam w planie rolady z innymi nadzieniami.


Składniki:
rolada drobiowa:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 80 g sera łomnickiego sałatkowego
  • 3 łyżki stołowe posiekanych orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stołowa słodkiej papryki
  • pół łyżki stołowej czosnku granulowanego*
  • sól, pieprz

gruszki karmelizowane w miodzie:
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki stołowe miodu rzepakowego
  • 2 łyżki stołowe miodu z szyszek pinii**
  • 2 łyżki stołowe octu balsamicznego
* ilość i rodzaj przypraw można dowolnie modyfikować według własnych upodobań
** można zastąpić innym miodem lub zwiększyć ilość rzepakowego

Przygotowanie:
Mięso z kurczaka oczyszczamy z żyłek i mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko oraz wszystkie przyprawy i wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Na blacie rozkładamy prostokątny arkusz folii spożywczej (wym. 45 cm x 30 cm) i lekko zwilżamy go wodą za pomocą pędzelka, wówczas po przygotowaniu łatwiej będzie wyjąć roladę. Po środku folii, zostawiając około 4 cm wolnej przestrzeni przy brzegach z każdej strony, nakładamy mięso z kurczaka,  formując prostokąt o grubości 0,5 cm. Po środku mięsnej masy, wzdłuż dłuższego boku układamy pasek z plastrów  sera koziego, a na nim posiekane orzechy włoskie. 


Następnie, pomagając sobie folią, zwijamy ciasno roladę wzdłuż dłuższego boku. Końcówki folii spożywczej zakręcamy jak cukierek, aby w trakcie gotowania do środka nie dostała się woda. Gotową roladę wkładamy do wrzątku i gotujemy przez 20-25 minut na wolnym ogniu. Ważne jest, aby dostosować rozmiar rolady do średnicy garnka, w którym będzie gotowana, dlatego w razie potrzeby składniki dzielimy na dwie części i przygotowujemy dwie mniejsze rolady. Po ugotowaniu, roladę wyjmujemy z folii i pozostawiamy do ostudzenia.

W czasie gotowania rolady przygotowujemy gruszki. Owoce myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Kawałki gruszek umieszczamy na suchej patelni wraz z dwoma rodzajami miodu, dokładnie mieszamy i grzejemy na wolnym ogniu. Gdy miód zacznie się karmelizować, dodajemy ocet balsamiczny i ponownie mieszamy. Całość grzejemy do momentu aż owoce całkowicie się skarmelizują i zmiękną, a sos zredukuje swoją objętość. Gotowe gruszki podajemy z plastrami rolady drobiowej oraz rukolą skropioną oliwą z oliwek. Smacznego!



Ten oraz inne smaczne przepisy na wykorzystanie gruszek znajdziecie w pierwszym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).

http://issuu.com/dmk-kociol/docs/kociol-nr1




2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy sposób na roladę.Wygląda świetnie.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ser, orzechy i kurczak - jak dla mnie boskie połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)