Pogoda nie sprzyja teraz spacerom ani plenerowym wypadom. Wraz z jesienną aurą także towarzyskie spotkania przenoszą się do wnętrza ciepłych domów. Jeśli pewnego, jesiennego wieczoru odwiedzą Was niespodziewani goście, możecie zaserwować im tą przepyszną przekąskę, jaką są śliwki w boczku. To bardzo szybki przepis, a do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników. W zaledwie kilka minut możecie wyczarować efektową przekąskę na ciepło. Co prawda nie wszyscy przepadają za połączeniem mięsa i owoców, ja jednak uważam, że warto skusić się na taki koreczek. Słodka śliwka idealnie komponuje się smakowo ze słonym plastrem boczku.
Składniki:
(na 20 koreczków)
- 20 suszonych śliwek
- 20 plasterków chudego, wędzonego boczku
dodatkowo:
- 20 wykałaczek
Przygotowanie:
Każdą śliwkę owijamy dokładnie plasterkiem boczku i spinamy wykałaczką. Gotowe koreczki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 190 stopni, do momentu aż boczek mocno się przyrumieni. Koreczki podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Obowiązkowa i ulubiona przystawka świąteczna :)
OdpowiedzUsuńMusi bardzo ciekawie smakować, chętnie spróbuje :))
OdpowiedzUsuńmoja ulubiona przystawka :)
OdpowiedzUsuńTak, to świetne jedzonko.Od czasu, do czasu je przygotowuję. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.pl/