Tym razem mam dla Was propozycję na smaczne śniadanie. W sam raz na weekend, gdy mamy wolny poranek i możemy coś podziałać w kuchni. Być może nieco zadziwi Was widok dżemu na zdjęciu, ale postanowiłam wziąć udział w konkursie. Dżem jest jednym ze składników sosu BBQ, nadając mu lekko owocowego posmaku oraz delikatnej słodyczy. W tym przepisie sosu użyłam zarówno jako glazury podczas smażenia kiełbasek na patelni grillowej, jak i do podania. Całość wyszła przepysznie. Z podanej proporcji wychodzi całkiem spory słoiczek sosu. Jego nadmiar możecie zużyć do marynat, pieczonych mięs, hamburgerów lub jako dip do frytek czy nachos.
Składniki:
- 4 frankfurterki
- kilka łyżek sosu BBQ
(na słoiczek o pojemności około 300-400 ml)
- 1 papryczka chilli
- 1 pomidor
- 1 średniej wielkości cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki stołowe dżemu morelowego Łowicz
- ½ łyżki stołowej pieprzu cayenne*
- 2 łyżki stołowe słodkiej papryki
- 3 łyżki stołowe łagodnego ketchupu
- 2 łyżki stołowe musztardy
- 3 łyżki stołowe sosu Worcestershire
- 4 łyżki stołowe octu balsamicznego
- 2 łyżki stołowe sosu sojowego
- 1 stołowa łyżka miodu
- 1 i ½ łyżki stołowej brązowego cukru
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- ½ łyżki pieprzu czarnego
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki stołowe oleju
Przygotowanie:
sos BBQ:
W wysokim naczyniu blendujemy obranego ze skóry pomidora razem z pokrojoną papryczką chilli. W rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pieprz cayenne i słodką paprykę, dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo pozostałe składniki: zblendowany pomidor z papryczką, dżem, ketchup, musztardę, brązowy cukier, sos Worcestershire, sos sojowy, ocet balsamiczny, sok z cytryny, miód, sól i pieprz, pamiętając o tym, aby mieszać co jakiś czas. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu. Sos jest gotowy, gdy lekko zgęstnieje. Gotowy sos studzimy, przekładamy do słoiczka lub pojemnika i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
kiełbaski:
Frankfurterki delikatnie nacinamy nożem z dwóch stron i obtaczamy je dokładnie w kilku łyżkach sosu BBQ. Patelnię grillową lekko natłuszczamy, układamy na niej kiełbaski i smażymy do momentu, aż się zrumienią. Gotowe kiełbaski podajemy z chlebem, sosem BBQ lub musztardą.
Smacznego!
to śniadanie to istna rozpusta! :) glazura bbq trafia do mnie w 100 % :)
OdpowiedzUsuńRewelacja!!!
OdpowiedzUsuńmmmmmniammm
OdpowiedzUsuń