Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię lasagne. Co prawda jak dotąd nigdy się ona na blogu nie pojawiła, ale wbrew pozorom często gości na moim stole w różnych wariantach smakowych. Najbardziej lubię tą klasyczną lub ze szpinakiem, ale dzisiaj mam dla Was wersję wegetariańską, z dużą ilością warzyw i bez dodatku sosu beszamelowego. Można powiedzieć, że to nieco lżejsza wersja tradycyjnej, mięsnej lasagne, choć z pewnością nie bardziej dietetyczna ze względu na sporą ilość sera i śmietany ;).
Składniki:
- 12 płatów lasagne
- 15 suszonych grzybków
- 2 małe cukinie
- 2 czerwone papryki
- 100 g sera żółtego
- 100 g sera mozzarella
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 200 g gęstej śmietany
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- stołowa łyżka tymianku
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- masło/margaryna do natłuszczenia formy
Przygotowanie:
Grzyby namaczamy w gorącej wodzie, gdy zmiękną odsączamy je. Cukinie i papryki oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Pokrojone warzywa wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy przez 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Ser mozzarella kroimy w kostkę, a ser żółty ścieramy na tarce. Pomidory z puszki wlewamy do rondla i mieszamy ze śmietaną, solą, pieprzem, tymiankiem oraz gałką muszkatołową. Krótko podgrzewamy do połączenia składników.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem lub margaryną. Układamy warstwy: makaron lasagne, połowę warzyw, połowę sera mozzarella oraz ⅓ sosu pomidorowo-śmietanowego, następnie powtarzamy kolejność układania. Wierzch przykrywamy makaronem lasagne, smarujemy ostatnią częścią sosu i posypujemy tartym żółtym serem. Lasagne pieczemy około 40 minut (po 30 minutach przykrywamy je folią aluminiową). Podajemy zaraz po upieczeniu, krojąc w kwadraty.
Smacznego!
taka wersja warzywna musi być równie pyszna co klasyczna :)
OdpowiedzUsuńkocham wszelkie wariacje na temat lasagne:)
OdpowiedzUsuńz cukinią u mnie bywa, do tego jeszcze zmiksowane krewetki!
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna Ci wyszła:)