Lasagne z cukinią

By | 6 października 2014 | 20:11 3 komentarze
Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię lasagne. Co prawda jak dotąd nigdy się ona na blogu nie pojawiła, ale wbrew pozorom często gości na moim stole w różnych wariantach smakowych. Najbardziej lubię tą klasyczną lub ze szpinakiem, ale dzisiaj mam dla Was wersję wegetariańską, z dużą ilością warzyw i bez dodatku sosu beszamelowego. Można powiedzieć, że to nieco lżejsza wersja tradycyjnej, mięsnej lasagne, choć z pewnością nie bardziej dietetyczna ze względu na sporą ilość sera i śmietany ;).
 
lasagne z cukinią

Składniki:
  • 12 płatów lasagne
  • 15 suszonych grzybków
  • 2 małe cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 100 g sera żółtego
  • 100 g sera mozzarella
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 g gęstej śmietany
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju 
  • sól, pieprz
  • stołowa łyżka tymianku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • masło/margaryna do natłuszczenia formy 

Przygotowanie:
Grzyby namaczamy w gorącej wodzie, gdy zmiękną odsączamy je. Cukinie i papryki oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Pokrojone warzywa wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy przez 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Ser mozzarella kroimy w kostkę, a ser żółty ścieramy na tarce. Pomidory z puszki wlewamy do rondla i mieszamy ze śmietaną, solą, pieprzem, tymiankiem oraz gałką muszkatołową. Krótko podgrzewamy do połączenia składników. 
 
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem lub margaryną. Układamy warstwy: makaron lasagne, połowę warzyw, połowę sera mozzarella oraz ⅓ sosu pomidorowo-śmietanowego, następnie powtarzamy kolejność układania. Wierzch przykrywamy makaronem lasagne, smarujemy ostatnią częścią sosu i posypujemy tartym żółtym serem. Lasagne pieczemy około 40 minut (po 30 minutach przykrywamy je folią aluminiową). Podajemy zaraz po upieczeniu, krojąc w kwadraty.
 
Smacznego!
 
wegetariańska lasagne

3 komentarze:

  1. taka wersja warzywna musi być równie pyszna co klasyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham wszelkie wariacje na temat lasagne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. z cukinią u mnie bywa, do tego jeszcze zmiksowane krewetki!
    bardzo apetyczna Ci wyszła:)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)