Ryba w sosie makhanwala | Wieczór kuchni indyjskiej

By | 23 października 2014 | 21:29 4 komentarze
Dzisiaj mam dla Was danie rodem z Indii. Muszę przyznać, że jest to mój debiut jeśli chodzi o kuchnię indyjską i jeszcze nie bardzo mam wyczucie w kwestii właściwej równowagi tych wszystkich orientalnych przypraw. Aczkolwiek uważam, że danie wyszło smaczne i chętnie do niego powrócę. Od siebie dodam tylko, iż warto użyć świeżej ryby lub ewentualnie zamrożonej z małą ilością glazury. Ja niestety użyłam mintaja zakupionego w hipermarkecie i niestety w trakcie gotowania w sosie rozleciał się na małe kawałki. Smak potrawy nie zmienił się, ale zdecydowanie pogorszył się jej wygląd.

sos makhanwala
  
Składniki:
(zmodyfikowany przepis na bazie książki "Podróże kulinarne. Kuchnia indyjska")
  • 1 kg filetów białej ryby (świeżej lub mrożonej z małą ilością glazury)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 duża cebula (około 200 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka stołowa świeżego imbiru, drobno startego
  • 3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżki stołowe posiekanych listków kolendry
  • 3 łyżeczki kuminu mielonego
  • 1 i ½ łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 puszki pomidorów (po 400 g)
  • 75 ml śmietanki 30%
  • 50 ml śmietany 18%
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:
W małej miseczce lub w moździerzu rozcieramy razem przyprawy: świeży imbir, kardamon, kolendrę, kumin, cynamon, pieprz cayenne, kurkumę, curry oraz garam masalę. Rozgrzewamy masło klarowane na głębokiej patelni. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy, często mieszając aż się zrumieni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zmieszane wcześniej przyprawy. Całość smażymy do momentu, aż przyprawy zaczną wydzielać intensywny aromat. 

Następnie dodajemy rozgniecione widelcem pomidory  oraz oba rodzaje śmietany. Mieszamy i gotujemy przez dłuższy czas bez przykrycia, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dokładamy rybę pokrojoną w kawałki 4 x 4 cm i całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ryba będzie miękka. Przed podaniem dekorujemy potrawę listkami mięty lub kolendry. Rybę z sosem makhanwala podajemy samodzielnie, z ryżem lub pieczywem. 

Smacznego!

ryba po indyjsku

Ryba w sosie makhanwala

Danie to powstało z okazji Wieczoru Indyjskiego, który zorganizowałyśmy wraz z dziewczynami z Wrocławskiego Koła Gospodyń Miejskich. W rytmie bollywoodzkiej muzyki zajadałyśmy się orientalnymi smakołykami. W menu oprócz powyższej rybki znalazły się: warzywne curry, pilaw, ziemniaki w indyjskim sosie jogurtowym z kurkumą, orientalna dyniowa zupa krem, chutney z kokosa oraz chlebki naan z dipem jogurtowo-miętowym. Uzupełnieniem sycącego posiłku były orzeźwiające mango lassi oraz  deser: Kheer ze świeżym mango i rodzynkami. Jednym słowem spisałyśmy się jak zawsze, bo jedzenia wyszło naprawdę sporo i było bardzo smaczne :).

wieczór kuchni indyjskiej

4 komentarze:

  1. kuchnia indyjska jest mi raczej nieznana, ale w takiej postaci chętnie bym odkryła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy sos można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce w słoiku albo zawekować?

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)