Shake Dyniowy

By | 14 października 2014 | 22:02 5 komentarzy
Jeśli lubicie dynię w zupach lub słodkościach, to ten shake zdecydowanie będzie Wam smakować. Bardzo delikatny, o aksamitnej konsystencji, z lekko wyczuwalną nutą cynamonu. Jednym słowem smak jesieni zamknięty w jednej szklaneczce. Jego intensywny, pomarańczowy kolor przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Polecam także eksperymentowanie z innymi dodatkami, bowiem shake dyniowy wspaniale smakuje w wersji kakaowej lub czekoladowej. Jeśli natomiast preferujecie wersję bardziej dietetyczną pomińcie dodatek lodów, a w zamian za to dodajcie odrobinę wanilii lub kakao.  


Składniki:
(na dwie wysokie szklanki)
  • ¾ szklanki dyniowego puree
  • 4 kulki lodów waniliowych
  • 400 ml + ⅓ szklanki mleka
  • 2 łyżki stołowe brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Na patelni umieszczamy dyniowe puree (instrukcja jak je zrobić -> tutaj), ⅓ szklanki mleka i podgrzewamy ciągle mieszając, aż masa zrobi się kremowa. Na koniec doprawiamy ją cynamonem oraz gałką muszkatołową. W blenderze umieszczamy dyniową masę oraz pozostałą część mleka, a następnie miksujemy na najwyższych obrotach. Dodajemy lody i ponownie miksujemy, tylko do połączenia składników. Shake podajemy w wysokich szklankach, najlepiej oprószony kakao lub z kleksem bitej śmietany.  

Jeśli chcecie udekorować szklanki w podobny sposób, polecam zanurzenie ich krawędzi w ciepłej wodzie, a następnie w misce z cukrową posypką. Wówczas kolorowe cukiereczki  przykleją się do brzegów szklanki. 
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Genialne! Wszystko wygląda przeuroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też wykorzystuję dynię póki mogę :) pyszny shake :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest bardzo ciekawa propozycja, zapisuję ją sobie do wypróbowania. Pozdrawiam i zapraszam również do Naszego kulinarnego świata.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)