Jeśli lubicie dynię w zupach lub słodkościach, to ten shake zdecydowanie będzie Wam smakować. Bardzo delikatny, o aksamitnej konsystencji, z lekko wyczuwalną nutą cynamonu. Jednym słowem smak jesieni zamknięty w jednej szklaneczce. Jego intensywny, pomarańczowy kolor przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Polecam także eksperymentowanie z innymi dodatkami, bowiem shake dyniowy wspaniale smakuje w wersji kakaowej lub czekoladowej. Jeśli natomiast preferujecie wersję bardziej dietetyczną pomińcie dodatek lodów, a w zamian za to dodajcie odrobinę wanilii lub kakao.
Składniki:
(na dwie wysokie szklanki)
- ¾ szklanki dyniowego puree
- 4 kulki lodów waniliowych
- 400 ml + ⅓ szklanki mleka
- 2 łyżki stołowe brązowego cukru
- łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Na patelni umieszczamy dyniowe puree (instrukcja jak je zrobić -> tutaj), ⅓ szklanki mleka i podgrzewamy ciągle mieszając, aż masa zrobi się kremowa. Na koniec doprawiamy ją cynamonem oraz gałką muszkatołową. W blenderze umieszczamy dyniową masę oraz pozostałą część mleka, a następnie miksujemy na najwyższych obrotach. Dodajemy lody i ponownie miksujemy, tylko do połączenia składników. Shake podajemy w wysokich szklankach, najlepiej oprószony kakao lub z kleksem bitej śmietany.
Jeśli chcecie udekorować szklanki w podobny sposób, polecam zanurzenie ich krawędzi w ciepłej wodzie, a następnie w misce z cukrową posypką. Wówczas kolorowe cukiereczki przykleją się do brzegów szklanki.
Jeśli chcecie udekorować szklanki w podobny sposób, polecam zanurzenie ich krawędzi w ciepłej wodzie, a następnie w misce z cukrową posypką. Wówczas kolorowe cukiereczki przykleją się do brzegów szklanki.
Smacznego!
Genialne! Wszystko wygląda przeuroczo :)
OdpowiedzUsuńteż wykorzystuję dynię póki mogę :) pyszny shake :)
OdpowiedzUsuńTo jest bardzo ciekawa propozycja, zapisuję ją sobie do wypróbowania. Pozdrawiam i zapraszam również do Naszego kulinarnego świata.
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka...:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie;)
OdpowiedzUsuń