Dzisiaj mam dla Was przepis na wytrawne placki z dyni. Możecie je przygotować gdy kolejnego dnia nie macie czasu na gotowanie lub spędzicie długie godziny poza domem. Placki doskonale smakują na zimno oraz na ciepło, dlatego wystarczy przygotować je wcześniej i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. :)
Składniki:
- 500 g dyni
- 200 g ziemniaków
- 1 mała zielona papryka
- 1 cebula
- 5 łyżek startego parmezanu
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek stołowych dowolnej mąki (pszennej, ryżowej, z ciecierzycy)
- sól, pieprz, chilli, kumin (do smaku, wedle uznania)
- oliwa do smażenia
- jogurt grecki 150 g
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Dynię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w półksiężyce. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie trzemy również paprykę, cebulę oraz obrane i umyte ziemniaki. Jeśli warzywa puszczą dużo wody, odciskamy jej nadmiar. Dodajemy parmezan, jajka, mąkę przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. W efekcie powinno powstać ciasto o dość gęstej konsystencji. Jeśli jest zbyt lejące, dodajemy jeszcze mąki. Na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię nakładamy masę i formujemy placki. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Placki podajemy z sosem na bazie jogurtu greckiego, rozgniecionego czosnku oraz szczypiorku. Smacznego!
Wygladaja smakowicie :)
OdpowiedzUsuńApetyczne i pięknie podane,aż ślinka leci:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkie placki na słono :)
OdpowiedzUsuńWypróbowane,są przepyszne,polecam 👌
OdpowiedzUsuń