Orzechowiec to bardzo popularne, polskie ciasto. Mnie kojarzy się ze Świętami równie mocno jak miodownik, czy sernik. Blaty kruchego ciasta przełożone budyniem, a na wierzchu pyszny kajmak z orzechami. To ciasto bez wątpienia posmakuje Wam oraz Waszym gościom w trakcie rozmaitych uroczystości. Dodatkową zaletą tego wypieku jest fakt, że możecie upiec go wcześniej. Orzechowiec najlepiej smakuje na drugi, lub nawet na trzeci dzień od przygotowania. Wówczas kruche ciasto kruszeje i staje się jeszcze pyszniejsze.
Składniki:ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- 125 g masła
- ½ szklanki cukru
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 3 szklanki mleka
- ¾ szklanki cukru
- 200 g masła
- 400 g kajmaku w puszce
- orzechy włoskie
- likier orzechowy do nasączenia ciasta
Przygotowanie:
Przygotowania orzechowca rozpoczynamy od przyrządzenia budyniu. Oba opakowania budyniu rozpuszczamy w jednej szklance zimnego mleka. Pozostałą część zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy mieszaninę budyniową i ciągle mieszając grzejemy, do momentu zgęstnienia masy. Gotowy budyń odstawiamy do ostudzenia, a w tym czasie przygotowujemy ciasto.
Na stolnicy siekamy masło razem z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy, aż powstanie zwarta kula. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy, aby otrzymać trzy blaty o wymiarach: 31 cm x 24 cm. Układamy je w prostokątnej formie wyścielonej papierem do pieczenia. Każdy płat ciasta pieczemy oddzielnie przez około 13 minut w temperaturze 180 ºC. Po wyjęciu z piekarnika każdy placek zostawiamy w formie przez kilka minut, aby zesztywniał i nie popękał przy wyjmowaniu.
Gdy ciasto jest gotowe kończymy przygotowanie masy budyniowej. W dużej misce ucieramy masło na biały puch za pomocą miksera i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Pierwszy blat ciasta nasączamy likierem orzechowym, smarujemy połową masy budyniowej i przykrywamy drugim plackiem. Czynności powtarzamy, a na wierzchu ciasta kładziemy masę kajmakową oraz posiekane orzechy włoskie. Ciasto przechowujemy w lodówce. Najlepiej podać je po upływie 24h, wówczas smakuje najlepiej.
Na stolnicy siekamy masło razem z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy, aż powstanie zwarta kula. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy, aby otrzymać trzy blaty o wymiarach: 31 cm x 24 cm. Układamy je w prostokątnej formie wyścielonej papierem do pieczenia. Każdy płat ciasta pieczemy oddzielnie przez około 13 minut w temperaturze 180 ºC. Po wyjęciu z piekarnika każdy placek zostawiamy w formie przez kilka minut, aby zesztywniał i nie popękał przy wyjmowaniu.
Gdy ciasto jest gotowe kończymy przygotowanie masy budyniowej. W dużej misce ucieramy masło na biały puch za pomocą miksera i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Pierwszy blat ciasta nasączamy likierem orzechowym, smarujemy połową masy budyniowej i przykrywamy drugim plackiem. Czynności powtarzamy, a na wierzchu ciasta kładziemy masę kajmakową oraz posiekane orzechy włoskie. Ciasto przechowujemy w lodówce. Najlepiej podać je po upływie 24h, wówczas smakuje najlepiej.
Smacznego!
Ten oraz inne smaczne przepisy na wykorzystanie orzechów znajdziecie w drugim numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).
pyszności, bardzo lubię orzechowca:)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńTaki smakołyk o poranku...mniam:)
OdpowiedzUsuńNiezwykle kusząco się prezentuje...:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
W święta zostanie Twój przepis przetestowany ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie takie ciasto musi się u mnie znaleźć na świątecznym stole :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciacha, w szczególności z orzechami:)
OdpowiedzUsuń