Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis, który przygotowałam na Wieczór Kuchni Indyjskiej. Ziemniaki w indyjskim sosie były uzupełnieniem ryby w sosie makhanwala, którą prezentowałam wcześniej na blogu. Dzisiejsza potrawa jest również bardzo prosta w przygotowaniu. Po umieszczeniu wszystkich składników na głębokiej patelni, praktycznie robi się sama. Jeśli lubicie kuchnię ze wschodniej półkuli, to danie zdecydowanie będzie Wam smakować. Gdy użyjecie małych ziemniaków, pozostawcie je w całości. Jeśli kupicie większe, pokrójcie je na mniejsze kawałki. Możecie je obrać lub pozostawić w mundurkach, choć osobiście polecam ich obranie. Dzięki temu ziemniaki wchłoną więcej aromatów potrawy.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 60 ml oleju
- 2 cebule, posiekane w kostkę
- 150 ml śmietanki 30%
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 pomidor
- 1 łyżka stołowa świeżego imbiru, drobno startego
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 i ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 stołowa łyżka soli
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w ósemki, umieszczamy w misce z zimną wodą. Pozostawiamy na około 30 minut, aby wypłukały się ze skrobi. Po tym czasie odcedzamy je i dokładnie osuszamy za pomocą ściereczki lub papierowych ręczników. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 50 ml oleju. Smażymy ziemniaki do momentu, aż lekko się przyrumienią. Zdejmujemy je z patelni, dodajemy pozostałą część oleju (10 ml) i podsmażamy cebulę na złoto.
Następnie dodajemy do niej: imbir, kurkumę, kumin, curry, czosnek granulowany, garam masalę oraz pieprz cayenne. Smażymy jeszcze przez minutę. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli z przyprawami. Całość uzupełniamy jogurtem oraz śmietanką, dodajemy podsmażone wcześniej ziemniaki, a także sól. Dokładnie mieszamy, grzejemy około 35-40 minut na wolnym ogniu.
Ziemniaki powinny być równomiernie rozłożone na patelni oraz dokładnie pokryte sosem. Gotowy sos powinien zgęstnieć i "kleić się" do ziemniaków. Na koniec sprawdzamy, czy całej potrawy nie trzeba dosolić jeszcze do smaku.
Następnie dodajemy do niej: imbir, kurkumę, kumin, curry, czosnek granulowany, garam masalę oraz pieprz cayenne. Smażymy jeszcze przez minutę. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli z przyprawami. Całość uzupełniamy jogurtem oraz śmietanką, dodajemy podsmażone wcześniej ziemniaki, a także sól. Dokładnie mieszamy, grzejemy około 35-40 minut na wolnym ogniu.
Ziemniaki powinny być równomiernie rozłożone na patelni oraz dokładnie pokryte sosem. Gotowy sos powinien zgęstnieć i "kleić się" do ziemniaków. Na koniec sprawdzamy, czy całej potrawy nie trzeba dosolić jeszcze do smaku.
Smacznego!
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńświetne ziemniaki - podoba mi sie taki dodatek :) lubię takie aromatyczne dania ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:D jak mi sie uda dotrzeć wreszcie do sklepu to tez chyba skuszę sie na cos z kuchni indyjskiej!:) Buziaki z Caglari!
OdpowiedzUsuńCiekawie smacznie i egzotycznie zarazem. Na pewno spróbuje ;) Zwłaszcza, że uwielbiam wszystko, co indyjskie i oczywiście z curry! :D przy okazji zapraszam na swoją stronę http://www.smolarekstudio.com.pl
OdpowiedzUsuńbardzo kuszące takie ziemniaczki są :)
OdpowiedzUsuń