Przepyszna zupa krem, idealna na zimowe i chłodne popołudnia. W smaku daleko jej do tradycyjnego barszczu, więc tym bardziej zachęcam do jej wypróbowania. Jej aromat wzbogaca fakt, że burak jest przypieczony przed dodaniem do zupy. Po raz pierwszy jadłam podobną przy okazji cyklu "Kino od kuchni" i od razu wiedziałam, że muszę odtworzyć ten smak w domu. Próba zakończyła się sukcesem i od kilku miesięcy zupa krem z buraka na stałe zagościła w moim menu. Jeśli lubicie kremy o gładkiej i kremowej konsystencji, to ten z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
Przygotowanie:
Ten oraz inne smaczne przepisy na wykorzystanie buraków znajdziecie w drugim numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).
Składniki:
- 1,2 kg buraków
- 1 duży ziemniak
- 600-700 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
- koperek
- gęsta śmietana 18%
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 mały por
- 1 duży ziemniak
- 1 cebula
- 4 suszone grzyby
- 1 l wody
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3 kulki pieprzu
Przygotowanie:
Buraki dokładnie szorujemy szczoteczką, pod bieżącą wodą. Przekrawamy je na pół i nieobrane ze skóry układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy je oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C . Pieczemy do momentu aż buraki będą miękkie, czyli przez około 1-2 godziny. Po upieczeniu odstawiamy je do ostudzenia, a następnie obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki (czynności te wykonujemy w gumowych rękawiczkach, aby nie zabarwić palców).
Z warzyw gotujemy bulion. Gdy jest gotowy, wyciągamy wszystkie jarzyny oprócz ziemniaka i cebuli, a także usuwamy przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz). W blenderze miksujemy buraki wraz z częścią bulionu (300 ml), ziemniakiem i cebulą. Ciągle miksując, dolewamy pozostałe 300 ml. Następnie zupę przecieramy przez sito, aby uzyskać gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę bulionu. Zupę przelewamy do garnka, dodajemy kremówkę, ocet balsamiczny, cukier oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość podgrzewamy przez około 10 minut. Podajemy z łyżką gęstej śmietany i koperkiem.
Smacznego!
Ten oraz inne smaczne przepisy na wykorzystanie buraków znajdziecie w drugim numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).
Przepiękny kolor wyszedł.Taki kremy są dobrym pomysłem aby zróżnicować coś w daniach typu płynnego;)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda i co za kolor:)
OdpowiedzUsuńchcę taką zupke:) cudowny ma kolorek:D
OdpowiedzUsuń