Lukier do pierniczków

By | 8 grudnia 2014 | 00:18 1 komentarz
Ozdabianie pierniczków to niewątpliwie jedna z przyjemniejszych i najbardziej relaksujących czynności w okresie przygotowania do Świąt. Kiedyś nie lubiłam pierników, a teraz odkąd piekę je sama, po prostu je uwielbiam. Przygotowane pierniczki najchętniej ozdabiam białym lukrem na bazie białek i cukru pudru, wówczas wyglądają najładniej. Można przygotować także inne warianty kolorystyczne z użyciem barwników spożywczych. Jeśli obawiacie się surowego białka, przed przygotowaniem lukru umyjcie jajko pod bieżącą wodą, następnie zanurzcie na 5 sekund w gorącej wodzie i ponownie wyszorujcie pod bieżącą wodą. 

lukier do pierniczków
  
Składniki: 
  • 1 białko
  • ponad 1 szklanka cukru pudru 
  • szczypta soli 
  • opcjonalnie sok z cytryny

Przygotowanie:
Białko ubijamy delikatnie mikserem ze szczyptą soli, aby się lekko spieniło. Cukier puder przesiewamy, aby nie miał grudek i ucieramy razem z białkiem. Uwaga! Masę ucieramy, a nie ubijamy przez około 15 minut. Gotowy lukier będzie lśniący i gładki, bez wyczuwalnych drobinek cukru. Dobrze przygotowany lukier jest biały i gęsty, swoją konsystencją przypomina śmietanę. 

Jeśli lukier jest zbyt rzadki, to będzie spływał z pierniczków, aby temu zapobiec dodajemy więcej cukru pudru i ponownie ucieramy. Gdy lukier jest zbyt gęsty, będzie się kruszył i odpadał, więc dodajemy kilka kropel wody lub soku z cytryny.

Do gotowego lukru możemy dodać kilka kropel esencji waniliowej lub soku z cytryny, aby nadać mu smaku, pamiętając o jednoczesnym zwiększeniu ilości cukru. Świetną sprawą podczas lukrowania są także barwniki spożywcze, które pozwolą uzyskać dowolny kolor. Od siebie polecam barwniki w żelu lub w proszku.

Niezużyty lukier przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniczku, aby nie wysechł.

Powodzenia w lukrowaniu!

lukier

Zobacz także:

1 komentarz:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)