Ozdabianie pierniczków to niewątpliwie jedna z przyjemniejszych i najbardziej relaksujących czynności w okresie przygotowania do Świąt. Kiedyś nie lubiłam pierników, a teraz odkąd piekę je sama, po prostu je uwielbiam. Przygotowane pierniczki najchętniej ozdabiam białym lukrem na bazie białek i cukru pudru, wówczas wyglądają najładniej. Można przygotować także inne warianty kolorystyczne z użyciem barwników spożywczych. Jeśli obawiacie się surowego białka, przed przygotowaniem lukru umyjcie jajko pod bieżącą wodą, następnie zanurzcie na 5 sekund w gorącej wodzie i ponownie wyszorujcie pod bieżącą wodą.
Składniki:
- 1 białko
- ponad 1 szklanka cukru pudru
- szczypta soli
- opcjonalnie sok z cytryny
Przygotowanie:
Białko ubijamy delikatnie mikserem ze szczyptą soli, aby się lekko spieniło. Cukier puder przesiewamy, aby nie miał grudek i ucieramy razem z białkiem. Uwaga! Masę ucieramy, a nie ubijamy przez około 15 minut. Gotowy lukier będzie lśniący i gładki, bez wyczuwalnych drobinek cukru. Dobrze przygotowany lukier jest biały i gęsty, swoją konsystencją przypomina śmietanę.
Jeśli lukier jest zbyt rzadki, to będzie spływał z pierniczków, aby temu zapobiec dodajemy więcej cukru pudru i ponownie ucieramy. Gdy lukier jest zbyt gęsty, będzie się kruszył i odpadał, więc dodajemy kilka kropel wody lub soku z cytryny.
Do gotowego lukru możemy dodać kilka kropel esencji waniliowej lub soku z cytryny, aby nadać mu smaku, pamiętając o jednoczesnym zwiększeniu ilości cukru. Świetną sprawą podczas lukrowania są także barwniki spożywcze, które pozwolą uzyskać dowolny kolor. Od siebie polecam barwniki w żelu lub w proszku.
Niezużyty lukier przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniczku, aby nie wysechł.
Powodzenia w lukrowaniu!
Zobacz także:
dobry lukier to podstawa:)
OdpowiedzUsuń