Pierogi to chyba najbardziej lubiana potrawa wigilijna Polaków. Ja również je uwielbiam i każdego roku dbam o to, by na wigilijnym stole znalazła się ich odpowiednio duża ilość. Najczęściej przygotowujemy z mamą pierogi z kapustą i grzybami. Ostatnim odkryciem są jednak pierogi z kaszą gryczaną. Tym razem mam dla Was wersję z dodatkiem grzybów, aczkolwiek w przyszłym roku planuję pokusić się także o wersję z dodatkiem sera twarogowego.
Składniki:
farsz:
- 1 woreczek kaszy gryczanej (200 g)
- 100 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
- około 300 g mąki pszennej + do podsypywania
- ¾ szklanki ciepłej wody
- 1 i ½ stołowej łyżki oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
farsz:
Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie moczymy w zimnej wodzie minimum przez 3h (najlepiej zostawić je na noc). Gotujemy je w tej samej wodzie, na wolnym ogniu przez około 20 minut. Odcedzamy i studzimy, lecz nie wylewamy wody po ich gotowaniu.
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko, w osolonej wodzie. W tym czasie cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor z dodatkiem łyżki masła. Dodajemy drobno posiekane grzyby, ugotowaną kaszę oraz 4-5 łyżek wody, w której wcześniej gotowały się grzyby. Całość dusimy, mieszając od czasu do czasu, do momentu odparowania całej wody. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy 2 łyżki masła. Mieszamy, aby masło się rozpuściło i połączyło z pozostałymi składnikami. Gotowy farsz zostawiamy do ostygnięcia.
pierogi:
Mąkę przesiewamy z solą. Stopniowo dolewamy wodę, mieszając składniki nożem lub łyżką. Na koniec dodajemy olej i zagniatamy rękoma, aż uzyskamy elastyczne i nielepiące się ciasto. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na blacie obsypanym mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierogów (można je też docisnąć widelcem). Gotowe pierogi układamy na blacie oprószonym mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.
Jeżeli podajemy pierogi natychmiast, wrzucamy je na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i serwujemy z podsmażoną cebulką.
Smacznego!
Dobra rada:
Pierogi możemy zamrażać. Wystarczy je lekko obgotować (przez około 2 minuty), pozostawić oddzielnie do ostudzenia, a następnie ułożyć na tacce, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki.
już od dawna intryguja mnie pierogi z kaszą :)
OdpowiedzUsuńPyszne pierożki, jadłam kiedyś z kaszą i twarogiem, z grzybami jeszcze nie :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńJa podobnie, dotychczas spotykałam te z kaszą i serem. Jeżeli te z grzybami smakują równie wspaniale, co wersja z kapustą, to z pewnością wykorzystam ten przepis! ;)
UsuńMi wersja z kaszą i grzybami bardzo smakuje, zatem polecam gorąco wypróbowanie i przygotowanie chociaż małej porcji na spróbowanie. Jeśli rekomendujecie Panie wersję z serem, to w tym roku ja ją wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
moje ulubione :)
OdpowiedzUsuń