Roladki z tortilli odkryłam dwa lata temu, przy okazji Sylwestra. Ktoś przyniósł je wówczas jako jedną z przekąsek. Nieśmiało przyznam, że talerz postawiony koło mnie szybko opustoszał, bo tak mi posmakowały, że zjadłam ich naprawdę sporo :). Teraz chętnie wracam do tej przekąski, ponieważ jest bardzo szybka i wygodna w przygotowaniu, ale też doskonale smakuje. Tak jak w przypadku sałatek, panuje tutaj pełna dowolność. Możecie zrobić taki farsz, na jaki tylko macie ochotę i ukryć go we wnętrzu roladki.
Składniki:
farsz:
- 2 opakowania serka śmietankowego*
- 1 łyżka stołowa majonezu
- 200 g startego żółtego sera
- papryka czerwona
- papryka zielona
- pęczek szczypiorku
- pół zielonego ogórka
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 8 placków tortilli**
- 8 dużych plastrów szynki
- 8 dużych plastrów sera żółtego
** podana porcja farszu wystarczy na 8 placków o mniejszej średnicy lub na 4 większe
Przygotowanie:
W głębokiej misce łączmy majonez oraz serki. Dodajemy tarty ser żółty, pokrojone w kostkę papryki oraz posiekany szczypiorek. Ogórka obieramy ze skórki, a za pomocą łyżeczki usuwamy pestki. Kroimy go w kostkę i dorzucamy do farszu. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Na pojedynczym placku tortilli układamy kolejno szynkę, ser oraz część farszu. Tortillę ciasno zwijamy w rulon (tak jak przy krokietach polecam złożyć do środka brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło). Czynności powtarzamy, aż do wykorzystania wszystkich składników. Po zrolowaniu roladki układamy łączeniem do dołu i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie każdą z nich kroimy na 3-4 mniejsze kawałki. Na koniec wbijamy wykałaczki, aby łatwiej było po nie sięgać podczas jedzenia.
Smacznego!
świetny pomysł na przyjęcie:)
OdpowiedzUsuńLubię i robię-wszystko zmieści się wewnątrz i smakuje doskonale:)
OdpowiedzUsuńu nas sa obowiązkowe na każdej imprezie;)
OdpowiedzUsuńbardzo je lubię, gdy znudzą mi się kanapki to czasami zamiast nich sobie serwuję takie roladki :)
OdpowiedzUsuń