Co prawda karnawał właśnie nam się kończy, bo wczoraj były Ostatki, ale myślę, że skorzystacie z tego przepisu w przyszłości. Poza tym ta forma podania sprawdzi się, gdy po prostu znudzą Wam się tradycyjne kanapki. Możecie je przygotować i podgryzać w czasie relaksu przed telewizorem. Musicie tylko uważać, ponieważ owe kanapeczki są przekąską praktycznie na jeden kęs, więc znikają w zaskakująco szybkim tempie. Nim się obejrzycie, nie będzie po nich śladu :).
Składniki:
- 1 bagietka
- 2 opakowania twarożku ze szczypiorkiem, serka topionego, bądź dowolnej pasty kanapkowej
- 4-5 liści sałaty lodowej
- 100 g sera gouda
- kilka kabanosów
- ogórki konserwowe
- ½ świeżej papryki
Sałatę rwiemy na drobne kawałki. Paprykę i ogórka kroimy w cienkie paseczki, a ser w słupki. Z bagietki odcinamy końcówki i wyrzucamy je. Następnie przekrawamy ją na pół, a każdą połowę nacinamy wzdłuż całej długości. Wydrążamy część miąższu i smarujemy wnętrze bagietki twarożkiem, serkiem topionym lub pastą kanapkową.
Przygotowane wcześniej dodatki umieszczamy razem z kabanosami w środku bagietki. Całość ciasno zawijamy, tak aby brzegi bułki nachodziły na siebie i owijamy w folię spożywczą. Nadzianą bagietkę odstawiamy do lodówki na około godzinę. Tuż przed podaniem, usuwamy folię i kroimy w plastry.
Smacznego!
Świetny pomysł.Idealne na imprezy różnego typu;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł:)
OdpowiedzUsuńświetne na imprezy :)
OdpowiedzUsuńAle fajne :) Nietrudne a z pomysłem
OdpowiedzUsuń