Zupa jarzynowa z kurczakiem

By | 13 lutego 2015 | 19:53 5 komentarzy
Witam w kolejnej odsłonie 'Projektu Zupa'. Ostatnio obiecałam Wam, że nie dodam tym razem zupy krem, tak więc mam dla Was coś z dużą ilością warzyw i mięsa. Zupa jarzynowa to jedna z najchętniej jadanych zup w polskich domach. Każda gospodyni ma na nią swój własny sposób. Ja tym razem przygotowałam wersję z mięsem z kurczaka. A jako, że jutro mamy Walentynki, pozwoliłam sobie dodać miłosny akcent w postaci serduszek z marchewki. Dokładniejsze instrukcje jak je wykonać, znajdziecie w opisie przygotowania. 

zupa jarzynowa z kurczakiem
 
Składniki:
zupa:
  • 1,5-1,7 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 pierś z kurczaka
  • trzy duże marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 4 kulki pieprzu
  • garść siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka stołowa suszonego tymianku 
  • 1 łyżka stołowa oliwy
  • 150 g śmietany 12 %
  • sól, pieprz
przyprawy do kurczaka:
  • słodka papryka
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz

Przygotowanie: 
Wzdłuż długości każdej marchewki wycinamy rowek w kształcie trójkąta. Wygładzamy krawędzie za pomocą obieraczki do warzyw, aby nadać im właściwy kształt. Następnie kroimy w plasterki, które staną się serduszkami.
 
serduszka z marchwek
 
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na łyżce oliwy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodajemy do cebuli i lekko rumienimy. Do gotującego się wywaru wrzucamy marchewki, pokrojonego w kostkę selera naciowego, pokrojoną w półplasterki pietruszkę, usmażonego kurczaka, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarenkach. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-30 minut. 

Po tym czasie dodajemy do zupy śmietanę, tymianek oraz natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeśli to konieczne. Podajemy w głębokich talerzach nabierając solidną porcję warzyw i mięsa. 

Smacznego! 
 
serduszka z machewek

5 komentarzy:

  1. pyszna zupka i pożywna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wykorzystałam sposób na marchewkę do zupy. Serduszka wprost urzekły moje dziewczynki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam- bardzo smaczna zupka. Na pewno do powtórzenia:-) Mariolka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało ;). Kolejnym razem zachęcam do przesłania zdjęć pod mój adres mailowy: smakiempisany@gmail.com

      Usuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)