Jajka faszerowane szpinakiem

By | 16 marca 2015 | 22:34 2 komentarze
Dzisiaj mam dla Was kolejną wersję faszerowanych jaj. Doskonale sprawdzą się one na stole Wielkanocnym, ale i nie tylko. Zieleń szpinaku nadaje im ciekawego wyglądu, przyciąga wzrok i pobudza apetyt. Taka przystawka  może zatem doskonale ubarwić stół podczas innego przyjęcia lub wizyty gości. Osobom, które nie przepadają za szpinakiem polecam przejrzenie jajecznej kategorii. Znajdziecie tam inne smaczne kompozycje, którymi możecie nafaszerować jaja. 


Składniki:
  • 3 jajka
  • 90 g świeżego szpinaku
  • 30 g serka śmietankowego
  • 1 stołowa łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 stołowa łyżka masła
  • sól i pieprz
 
Przygotowanie:
 
Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia wody). Po tym czasie przelewamy je zimną wodą i ostudzone obieramy ze skorupek. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy szpinak i podsmażamy przez kilka minut z dodatkiem posiekanego czosnku. Odstawiamy do ostudzenia.

Jajka przecinamy wzdłuż na pół, następnie ostrożnie usuwamy żółtka. Za pomocą blendera miksujemy szpinak, żółtka, serek śmietankowy oraz majonez. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotową pastą wypełniamy zagłębienia po żółtkach. Jajka chłodzimy w lodówce przez pół godziny przed podaniem.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Coś dla mnie,odkąd polubiłam szpinak,takie jajka chętnie bym przygotowała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jako fanka szpinaku bym była zadowolona z takiego farszu :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)