Pascha

By | 22 marca 2015 | 23:19 2 komentarze
Pascha to wielkanocny deser rosyjskiego pochodzenia. Tradycyjnie przygotowuje się ją z jajek i mleka, które symbolizują odrodzenie wiosennej przyrody. Pozostałe dodatki - cukier i bakalie mają zwiastować bogactwo i dobrobyt. Po raz pierwszy przygotowałam paschę w ubiegłym roku. Zdecydowałam się przyrządzić wersję na gorąco, gdzie samodzielnie przygotowuje się ser będący bazą deseru. Jest to przepis bardziej czasochłonny, ale warty zachodu, bowiem pascha smakuje doskonale, a jej trwałość jest większa, aniżeli paschy z użyciem gotowego twarogu. Wzorowałam się na znakomitej recepturze Agnieszki Kręglickiej, wprowadzając do niej małe zmiany. 


Składniki:
  • 2 l mleka
  • 500 ml śmietany 18 %
  • 6 jajek
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 20 g cukru waniliowego
  • ½ łyżki stołowej esencji waniliowej
  • bakalie (rodzynki, suszone morele, orzechy, żurawina, skórka pomarańczowa)
Przygotowanie:
Przygotowujemy bakalie. Drobno je siekamy, a suszone owoce namaczamy w rumie lub w gorącej wodzie. Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i esencją waniliową. Jajka roztrzepujemy razem ze śmietaną i wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy powoli, do momentu aż płyn podzieli się na ser i serwatkę. W trakcie gotowania pilnujemy, aby całość nie przywierała do dna garnka.

Durszlak wykładamy podwójną warstwą gazy i dokładnie odcedzamy ser od serwatki. Najlepiej zostawić go na noc i rano ponownie odcisnąć (finalnie serek powinien być sypki).

Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasny puch. Stopniowo dodajemy ser, wciąż ucierając masę na niskich obrotach miksera (jeśli posiadacie w domu makutrę, warto użyć jej zamiast miksera). Ucieranie zakończamy, gdy powstanie gładki i spójny krem. Następnie dodajemy odsączone bakalie i całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.  

Miskę wykładamy gazą lub czystą lnianą ściereczką. Do środka wykładamy masę z bakaliami i odstawiamy lodówki na kilka godzin (nie martwcie się, jeśli masa będzie płynna, bowiem stężeje podczas chłodzenia). Gotową paschę wykładamy na talerz, odwracając miskę do góry dnem. Na koniec zdejmujemy gazę lub ściereczkę. Dekorujemy wedle uznania.

Smacznego!  

2 komentarze:

  1. wygląda świetnie :) ja jeszcze nie robiłam paschy, muszę się z nią zmierzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też taką robię, smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)