Zupa chrzanowa

By | 27 marca 2015 | 18:17 2 komentarze
Witam ponownie w 'Projekcie Zupa'. Zgodnie z harmonogramem kolejna zupa pojawi się dopiero po Świętach, więc postanowiłam, iż ten przepis będzie miał związek z Wielkanocą. :) Czasu do Świąt zostało coraz mniej, zatem pora planować listę zakupów oraz dań, jakie pojawią się na wielkanocnym stole. Zupę chrzanową przygotowałam po raz pierwszy i muszę przyznać, że bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Myślę, że śmiało może konkurować z wszechobecnym żurkiem. Co prawda zdecydowałam się na lżejszą wersję chrzanowej (przygotowaną na bulionie z kurczaka), ale śmiało możecie przyrządzić ją także na wywarze z boczku oraz białej kiełbasy.


Składniki:
  • 400 g świeżego chrzanu*
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 100 ml śmietany 12%
  • 1 łyżka stołowa majeranku
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka stołowa oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania: chipsy z kiełbasy
bulion:
  • ćwiartka z kurczaka
  • 1,7 l wody
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 kulki pieprzu
chipsy z kiełbasy:
  • 100 g kiełbasy z piersi kurczaka
  • ½ łyżeczki oliwy
* Podana gramatura chrzanu jest orientacyjna. Ja zużyłam ⅔ ilości, ale wszystko zależy od jego intensywności.

Przygotowanie:
chipsy z kiełbasy:
Za pomocą pędzelka natłuszczamy patelnię oliwą i układamy na niej kiełbasę pokrojoną w bardzo cienkie plasterki. Kiełbasę smażymy na wolnym ogniu, do momentu aż będzie krucha i mocno rumiana. Gotowe chipsy odkładamy do ostudzenia.

bulion:
Ćwiartkę z kurczaka myjemy i usuwamy ewentualnie zanieczyszczenia. Umieszczamy ją w garnku z zimną wodą i rozpoczynamy gotowanie. Gdy woda zaczyna wrzeć, na powierzchni pojawią się szumowiny, które zbieramy za pomocą łyżki cedzakowej. W tym momencie zmniejszamy płomień, tak aby woda lekko bulgotała. Dodajemy obraną i umytą włoszczyznę oraz przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty). Grzejemy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez około godziny (im dłużej tym smaczniejszy wywar). Po ugotowaniu mięso oraz włoszczyznę wyławiamy i zjadamy, bądź wykorzystujemy np. jako farsz do pierogów. Natomiast gotowy wywar odstawiamy, ponieważ przyda się jako baza zupy.

zupa chrzanowa:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę o boku 0,5 cm. Cebulę drobno siekamy i wraz z ziemniakami podsmażamy na łyżce oliwy. Gdy cebula się zrumieni, wyłączamy płomień i warzywa przekładamy do przygotowanego wcześniej bulionu. Grzejemy przez 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. W międzyczasie ścieramy na tarce umyty i obrany chrzan. Dodajemy go do zupy stopniowo i próbujemy, w celu sprawdzenia, czy smak nie jest zbyt ostry. Całość grzejemy jeszcze przez 5 minut, a następnie blendujemy na gładki krem. Na koniec dodajemy śmietanę oraz przyprawy (majeranek, czosnek, sól i pieprz). Gotową zupę podajemy z chipsami z kiełbasy.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. takiej zupy jeszcze nie jadłam, jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie robię na dzisiejszy obiad z Twojego przepisu! :D

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)