Witam ponownie w 'Projekcie Zupa'. Zgodnie z harmonogramem kolejna zupa pojawi się dopiero po Świętach, więc postanowiłam, iż ten przepis będzie miał związek z Wielkanocą. :) Czasu do Świąt zostało coraz mniej, zatem pora planować listę zakupów oraz dań, jakie pojawią się na wielkanocnym stole. Zupę chrzanową przygotowałam po raz pierwszy i muszę przyznać, że bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Myślę, że śmiało może konkurować z wszechobecnym żurkiem. Co prawda zdecydowałam się na lżejszą wersję chrzanowej (przygotowaną na bulionie z kurczaka), ale śmiało możecie przyrządzić ją także na wywarze z boczku oraz białej kiełbasy.
Składniki:
- 400 g świeżego chrzanu*
- 2 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 100 ml śmietany 12%
- 1 łyżka stołowa majeranku
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka stołowa oliwy
- sól, pieprz do smaku
- do podania: chipsy z kiełbasy
- ćwiartka z kurczaka
- 1,7 l wody
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3 kulki pieprzu
- 100 g kiełbasy z piersi kurczaka
- ½ łyżeczki oliwy
* Podana gramatura chrzanu jest orientacyjna. Ja zużyłam ⅔ ilości, ale wszystko zależy od jego intensywności.
Przygotowanie:
chipsy z kiełbasy:
Za pomocą pędzelka natłuszczamy patelnię oliwą i układamy na niej kiełbasę pokrojoną w bardzo cienkie plasterki. Kiełbasę smażymy na wolnym ogniu, do momentu aż będzie krucha i mocno rumiana. Gotowe chipsy odkładamy do ostudzenia.
bulion:
Ćwiartkę z kurczaka myjemy i usuwamy ewentualnie zanieczyszczenia. Umieszczamy ją w garnku z zimną wodą i rozpoczynamy gotowanie. Gdy woda zaczyna wrzeć, na powierzchni pojawią się szumowiny, które zbieramy za pomocą łyżki cedzakowej. W tym momencie zmniejszamy płomień, tak aby woda lekko bulgotała. Dodajemy obraną i umytą włoszczyznę oraz przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty). Grzejemy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez około godziny (im dłużej tym smaczniejszy wywar). Po ugotowaniu mięso oraz włoszczyznę wyławiamy i zjadamy, bądź wykorzystujemy np. jako farsz do pierogów. Natomiast gotowy wywar odstawiamy, ponieważ przyda się jako baza zupy.
zupa chrzanowa:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę o boku 0,5 cm. Cebulę drobno siekamy i wraz z ziemniakami podsmażamy na łyżce oliwy. Gdy cebula się zrumieni, wyłączamy płomień i warzywa przekładamy do przygotowanego wcześniej bulionu. Grzejemy przez 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. W międzyczasie ścieramy na tarce umyty i obrany chrzan. Dodajemy go do zupy stopniowo i próbujemy, w celu sprawdzenia, czy smak nie jest zbyt ostry. Całość grzejemy jeszcze przez 5 minut, a następnie blendujemy na gładki krem. Na koniec dodajemy śmietanę oraz przyprawy (majeranek, czosnek, sól i pieprz). Gotową zupę podajemy z chipsami z kiełbasy.
Smacznego!
takiej zupy jeszcze nie jadłam, jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie robię na dzisiejszy obiad z Twojego przepisu! :D
OdpowiedzUsuń