Ciasteczka z masłem orzechowym

By | 16 kwietnia 2015 | 01:43 9 komentarzy
Niezbyt często piekę ciasteczka, jednak te przygotowane z poniższego przepisu, to moje ulubione. Robiłam je już kilka razy, modyfikując ilość masła orzechowego, zależnie od posiadanej aktualnie ilości. Ciasteczka są po prostu genialne, mocno chrupiące i orzechowe. Bardzo lubię zabierać je ze sobą w podróż, ponieważ łatwo się przechowują i długo pozostają świeże. Podczas wyjazdów pomijam tylko przygotowanie czekoladowej polewy, aby ciasteczka były jeszcze łatwiejsze w transporcie. :)


Składniki:
(20-25 dużych ciastek)
  • 200 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 175 g masła orzechowego
  • 185 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
do dekoracji:
  • 100 g groszków czekoladowych
  • 2-3 łyżeczki słodkiej śmietanki

Przygotowanie:
Za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem, aż będzie puszyste i kremowe. Następnie dodajemy masło orzechowe, jajka oraz esencję waniliową. Miksujemy do połączenia składników. W osobnej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Suche składniki dodajemy stopniowo do mokrych, miksując całość na niskich obrotach miksera. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na godzinę. 

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. W tym czasie formujemy ciasteczka. Za pomocą gałkownicy (łyżki do lodów) nabieramy kulki ciasta. Następnie umieszczamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach i delikatnie spłaszczamy. 

Ciasteczka pieczemy przez 10-12 minut. Po upieczeniu, odczekujemy kilka minut przed ściągnięciem ich z blachy, ponieważ będą bardzo miękkie. Później przekładamy je na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia (wówczas stwardnieją). W tym czasie umieszczamy w kąpieli wodnej groszki czekoladowe wraz ze śmietanką. Ciągle mieszamy, aż powstanie gładka i lśniąca polewa. Za pomocą łyżeczki ozdabiamy zimne ciasteczka polewą czekoladową. Pozostawiamy do zastygnięcia. 
Smacznego! 

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasteczka z masłem orzechowym. Twoje wyglądają znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby proste, niby zwykłe, konwencjonalne.. A takie piękne i napewno również pyszne :)
    Zaintrygował mnie pomysł z dodaniem masła orzechów, toż to musi być niebo totalne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smacznie wyglądają:)u mnie ciasteczka niestety długo nie przetrwają,za bardzo je wszyscy lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciacha na pewno pyszne! mam zalegający słoiczek z masłem orzechowym i muszę się za takie ciacha zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie świetne te ciasteczka, dzięki za przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam ciacha z orzechami :) również rzadko piekę ciastka.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam masło orzechowe...;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis a jeszcze lepszy blog, na pewno zostanę na dłużej :)
    Zapraszam też do mnie :D

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)