Najlepsza babka cytrynowa (także w wersji bezglutenowej)

By | 4 kwietnia 2015 | 23:33 1 komentarz
Witajcie Kochani :). Nie zaglądałam tutaj ponad tydzień, za co przepraszam. Jakoś ostatnio nie było mi po drodze do komputera, jednak dzisiaj po skończonych pracach w kuchni, znalazłam chwilę, aby podzielić się z Wami przepisem na przepyszną babkę cytrynową. Dodatek maślanki sprawia, że jest ona lekka jak chmurka, a zarazem przyjemnie wilgotna. Aż ciężko powstrzymać się dzisiaj przed jej zjedzeniem. A Wam jak poszło w kuchni? Co upiekliście dobrego na Święta? U mnie powstał też pyszny sernik, babka koksowa w czekoladzie oraz mazurek różany. :) 


Składniki:
babka:
  • 170 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki*
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki stołowe skórki cytrynowej
  • 3/4 szklanki cukru**
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
lukier:
  • 2 stołowe łyżki mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • do dekoracji: skórka pomarańczowa
* w diecie bezglutenowej mąkę pszenną zastąpić mąką bezglutenową (polecam gotowy mix bezglutenowy do biszkopta)
** podczas przygotowań używałam szklanki o pojemności 200 ml


Przygotowanie:
babka:
Przed przygotowaniem wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najpierw przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy skórką cytrynową. Miękkie masło ucieramy z cukrem i wanilią na biały puch. Dodajemy po jednym jajku i krótko miksujemy do połączenia składników. Maślankę mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy do masy z masła i jajek. Na końcu wsypujemy suche składniki. Dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do formy na babkę. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

lukier: 
Do garnuszka wlewamy mleko, podgrzewamy aż będzie gorące. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder, ciągle mieszając. Pod koniec dodajemy kilka kropel aromatu. Gotowym lukrem dekorujemy ostudzoną babkę. Dekorujemy skórką pomarańczową.

Smacznego!


W tym miejscu pragnę złożyć wszystkim Czytelnikom bloga najserdeczniejsze życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych. Niech ten czas będzie najpiękniejszy i spędzony dokładnie tak, jak lubicie najbardziej! 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam babki, a ta wygląda wyjątkowo smakowicie. Nie szkodzi, że po świętach.. na weekend będzie jak znalazł ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)