Tajska zupa z kurczakiem i warzywami

By | 11 kwietnia 2015 | 00:00 8 komentarzy
Witajcie po Świętach. Długo zastanawiałam się co zamieścić w kolejnym poście, w ramach 'Projektu Zupa'. Pomysłów miałam wiele, ale nie mogłam się zdecydować. Wreszcie stwierdziłam, że po świętach mam ochotę na mniej klasyczne potrawy. Interesowało mnie coś sycącego z nutą pikanterii. Zdecydowałam się zatem na danie kuchni orientalnej i tak powstała tajska zupa. Bardzo rozgrzewająca i smaczna. Jeśli zdecydujecie się na jej wykonanie, możecie podać ją także z ryżem jaśminowym lub makaronem sojowym.


 Składniki:
  • 500-600 ml bulionu drobiowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 150 g fileta z kurczaka
  • 1 marchewka pokrojona w słupki
  • 3 małe pieczarki
  • 8 różyczek brokuła
  • ½ puszki kukurydzy
  • 4-centymetrowy korzeń imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 i ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka stołowa mielonej kolendry
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 1 łyżka stołowa sosu rybnego
  • sok z ½ limonki
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
do podania:
  • szczypiorek, pokrojony w słupki
  • plasterki papryczki chilli

Przygotowanie:
 
Imbir, szalotkę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Wszystko umieszczamy razem z oliwą w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Chwilę smażymy, dodajemy kurkumę, kolendrę i jeszcze podsmażamy, aby wydobyć aromat przypraw. 

Dodajemy kukurydzę, marchew, brokuła, pokrojone w plastry pieczarki oraz sos sojowy i sos rybny. Obsmażamy warzywa przez około 10 minut. Następnie dolewamy gorący bulion oraz mleko kokosowe. Gotujemy chwilę i dodajemy kurczaka pokrojonego na małe paseczki. Całość grzejemy na wolnym ogniu, aż mięso i warzywa zmiękną. 

Po skończeniu gotowania dodajemy sok z limonki. Zupę podajemy ze szczypiorem oraz papryczką chilli. Jeśli jest za mało słona, doprawiamy jeszcze sosem sojowym. 

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Wow! jakie piękne zdjęcia:)zupka bogata w smaki,chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam! :) moje smaki, przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na zdjęciach wygląda wspaniale i zapewne tak smakuje;) uwielbiam orientalne smaki;) będę musiała taką zrobić w najbliższym czasie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. No, no, no, na zdjęciach wygląda zachwycająco;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis wygląda smakowicie, tylko tak się zastanawiam, czy można zupę zrobić w wersji wege, tzn zamiast kurczaka dodać tofu, np. marynowane w sosie tamari (moje ostatnie odkrycie), a bulion drobiowy zastąpić warzywnym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, wersja wege będzie równie smaczna. Sama czasem sięgam po bulion warzywny. Można nadać mu także bardziej azjatyckiego smaku poprzez dodatek trawy cytrynowej i galangalu. Marynowane tofu także brzmi ciekawie. Jeśli spróbujesz ją wykonać, daj znać koniecznie jak smakowało. Mile widziane są także zdjęcia. Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Przepysznie wygląda, uwielbiam azjatyckie zupy, wręcz mam słabość do nich.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczna i prosta w przygotowaniu! Polecam ten przepis!

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)