Jogurtowy placek z truskawkami (bardzo prosty!)

By | 30 maja 2015 | 00:18 10 komentarzy
Truskawki kupowałam już kilka razy. Co prawda te pierwsze nie były zbyt rewelacyjne smakowo i cenowo, ale nie mogłam się im oprzeć. Teraz można je dostać praktycznie na każdym rogu, a ja cieszę się jak małe dziecko, bo oficjalnie rozpoczyna się sezon na moje ulubione owoce. Jako, iż pierwsze zakupione ilości zjadałam solo lub ze śmietaną, nie pojawiły się w żadnym przepisie. Ostatnio jednak zapragnęłam ciasta z truskawkami i tak powstał ten wilgotny i mięciutki placek na jogurcie. :)


Składniki:
(na formę 25 x 25 cm)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej*
  • ¾ szklanki cukru (około 170 g)
  • pół szklanki oleju
  • 2 jajka
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • ⅓ łyżeczki sody 
  • garść płatków migdałowych
  • około 250 g truskawek
dodatkowo:
  • masło do posmarowania i bułka tarta do oprószenia formy
  • cukier puder do posypania ciasta
* szklanka o pojemności 250 ml

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski oraz dodajemy skórkę otartą z cytryny. W drugim naczyniu łączymy jajka, olej, mleko oraz jogurt naturalny. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy łyżką do połączenia składników. Powstałe ciasto powinno być dość gęste. Masę wylewamy do blaszanej formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą (jeśli używacie formy silikonowej, nie trzeba jej niczym smarować).

Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i przekrawamy na połówki. Wykładamy je na wierzch ciasta przeciętą stroną do góry. Całość posypujemy płatkami migdałów i pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, czyli przez około 60 minut. Gotowy placek wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce. Wystudzony można opróśzyć cukrem pudrem.

Smacznego!


10 komentarzy:

  1. ale smakowitości! ciasto pożeram wzrokiem wprost z Twych pięknych zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja równiez do tej pory jadłam truskawki solo, ale teraz zaczynam już kombinować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto nie wyszło, jest zakalec i wcale nie urosło. Zmarnowane tylko produkty :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, to sie zdarza. Czy używał Pan/Pani składników w temperaturze pokojowej? Często dodanie zimnych jajek oraz jogurtu powoduje powstanie zakalca.

      Usuń
  4. Pycha ciasto, dzisiaj zajadliśmy z całą rodzinką. Zostaly same okruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobilam dzisiaj z mrozonymi truskawkami. Wyszlo super! Nastepnym razem wyprobuje inne owoce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, ze smakowało. Zachęcam do podzielenia się zdjeciami gotowego wypieku. :) pozdrawiam!

      Usuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)