Bigos z młodej kapusty to obowiązkowa pozycja na wiosenny obiad. W porównaniu do tradycyjnej wersji ten jest o wiele lżejszy i szybszy w przygotowaniu. Potrawa ta jest w mojej rodzinie od dawna, ponieważ przygotowuje ją moja babcia oraz mama. Każda z nich robi to nieco inaczej, ja również wypracowałam sobie swoją metodę. Z bigosem chyba tak to już jest... ile domów, tyle przepisów. :)
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 2 pętka kiełbasy
- 150 g wędzonego boczku
- 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Z kapusty usuwamy wierzchnie liście. Następnie myjemy ją, przekrawamy na dwie połowy, usuwamy głąb i drobno szatkujemy. Przekładamy ją do garnka, zalewamy połową szklanki wody i podduszamy przez kilka minut, do momentu aż jej liście przywiędną oraz zmniejszą swoją objętość.
W międzyczasie kiełbasę oraz boczek kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni bez tłuszczu. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Pokrojone warzywa dodajemy do boczku i kiełbasy, dolewamy odrobinę oliwy i wszystko podsmażamy do momentu, aż cebula zmięknie.
Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka z kapustą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając (jeśli kapusta zaczyna przywierać do dna, podlewamy ją lekko wodą). Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Całość dekorujemy natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.
Smacznego!
po prostu pyszny bigosik :) mnie równiez jest znana taka wersja młodej kapuchy :)
OdpowiedzUsuńTaki bigos jest delikatniejszy.Ale kusi ,kusi;)
OdpowiedzUsuńAle będzie nam wspaniale smakować:)
OdpowiedzUsuń