Bigos z młodej kapusty

By | 4 czerwca 2015 | 00:16 3 komentarze
Bigos z młodej kapusty to obowiązkowa pozycja na wiosenny obiad. W porównaniu do tradycyjnej wersji ten jest o wiele lżejszy i szybszy w przygotowaniu. Potrawa ta jest w mojej rodzinie od dawna, ponieważ przygotowuje ją moja babcia oraz mama. Każda z nich robi to nieco inaczej, ja również wypracowałam sobie swoją metodę. Z bigosem chyba tak to już jest... ile domów, tyle przepisów. :)


Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 pętka kiełbasy
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Z kapusty usuwamy wierzchnie liście. Następnie myjemy ją, przekrawamy na dwie połowy, usuwamy głąb i drobno szatkujemy. Przekładamy ją do garnka, zalewamy połową szklanki wody i podduszamy przez kilka minut, do momentu aż jej liście przywiędną oraz zmniejszą swoją objętość.

W międzyczasie kiełbasę oraz boczek kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni bez tłuszczu. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Pokrojone warzywa dodajemy do boczku i kiełbasy, dolewamy odrobinę oliwy i wszystko podsmażamy do momentu, aż cebula zmięknie. 

Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka z kapustą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając (jeśli kapusta zaczyna przywierać do dna, podlewamy ją lekko wodą). Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Całość dekorujemy natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. po prostu pyszny bigosik :) mnie równiez jest znana taka wersja młodej kapuchy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki bigos jest delikatniejszy.Ale kusi ,kusi;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale będzie nam wspaniale smakować:)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)