W dzisiejszej odsłonie 'Projektu Zupa' mam dla Was wiosenną zupę z młodej kapusty. Niektórzy nazywają ją kapuśniakiem ze słodkiej kapusty, lecz mnie kapuśniak kojarzy się raczej z ciężkim i rozgrzewającym daniem. Zaś zupka widoczna na zdjęciach jest w smaku bardzo delikatna i słodkawa. To idealna potrawa na aktualną porę roku. Wykorzystajcie zatem dość krótki sezon na młodą kapustę i przygotujcie sobie tą pyszną zupę.
Składniki:
- 1 mała główka kapusty
- 1,7 l wywaru mięsnego lub warzywnego
- 3 ziemniaki
- biała część pora
- 1 cebula
- pęczek koperku
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól, pieprz
- 2 l wody
- 400 g żeberek
- porcja rosołowa
- włoszczyzna
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
wywar:
Żeberka oraz porcję rosołową zalewamy wodą, zagotowujemy i usuwamy szumowiny. Dodajemy obraną włoszczyznę, ziele angielskie i liśćie laurowe. Przykrywamy i gotujemy, do momentu aż warzywa będą miękkie. Z gotowego wywaru wyjmujemy mięso i włoszczyznę. Marchewkę kroimy w talarki i wrzucamy z powrotem do garnka. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.
zupa z kapusty:
W garnku z grubym dnem podduszamy na maśle drobno posiekaną cebulę oraz pora. Po chwili dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażamy razem przez 5 minut. W międzyczasie obieramy kapustę z zewnętrznych liści, usuwamy głąb i szatkujemy. Następnie dodajemy ją wraz z ziemniakami, porem i cebulą do gorącego wywaru. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Tuż przed końcem gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek oraz pietruszkę. Gotową zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy samodzielnie lub z kromką ciemnego pieczywa.
Smacznego!
pychotka! :) młodą kapuchę zjem pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńCudne foty!!! a zupę chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuń