Kompot wiśniowy

By | 8 lipca 2015 | 20:36 4 komentarze
Dobry kompot potrafi zastąpić niejeden sok. Grunt, aby był mocno owocowy. Kompot przygotowany z wiśni doskonale ugasi pragnienie w upalne, lipcowe dni. Ten pyszny i orzeźwiający napój nadaje się do każdego posiłku lub by go spożywać bez okazji. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a smak z pewnością przypadnie do gustu młodszym i starszym domownikom. :) Z mamą przygotowujemy zawsze zapas kompotu wiśniowego w słoikach, by cieszyć się jego smakiem podczas krótkich, zimowych dni. 


Składniki:
  • 1 kg wiśni
  • 2 l wody
  • 3 szklanki cukru
  • opcjonalnie kwasek cytrynowy

Przygotowanie:
Wiśnie dokładnie myjemy i drylujemy. Owoce wrzucamy do wody, dodajemy cukier i gotujemy przez kilkanaście minut. Jeżeli nasze wiśnie są bardzo słodkie, dodajemy kwasku cytrynowego. Kompot podajemy na ciepło lub schłodzony. 

Kompot wiśniowy w słoikach (na zimę)
Zwiększymy ilość składników (dwu- lub trzykrotnie). Oprawione wiśnie wrzucamy do słoików, a w garnku gotujemy wodę z cukrem. Tak przygotowaną zalewą zapełniamy słoiki do ¾ wysokości. Przykrywamy pokrywką i pasteryzujemy przez 20 minut. Potem układamy je na blacie do góry dnem, zostawiając je w tej pozycji do wystygnięcia.

Jeżeli podczas przygotowania kompotu nie chcemy usuwać pestek, wówczas musimy owoce przynajmniej ponakłuwać, aby zbyt mocno nie popękały w czasie gotowania. 

Smacznego!  


Ten oraz inne smakowite przepisy z wykorzystaniem wiśni znajdziecie w szóstym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).

4 komentarze:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)