Ciasto naleśnikowe to jedno z najprostszych do przygotowania w kuchni. W zaledwie kilka chwil możemy cieszyć się smacznym posiłkiem o każdej porze dnia. Zależnie od tego, jaki rodzaj nadzienia wybierzemy, naleśniki będą doskonałym śniadaniem, obiadem lub kolacją. U mnie dzisiaj wersja klasyczna, z dodatkiem twarożku, dżemu i świeżych owoców.
Składniki:
- 240 ml mleka
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka stołowa cukru pudru
- szczypta soli
- olej/masło do smażenia
- chudy twarożek
- dżem truskawkowy
- truskawki
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy jajka, mleko, cukier puder oraz sól. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy na 15-20 minut, aby ciasto odpoczęło. Dużą patelnię smarujemy odrobiną masła lub oliwy oraz mocno ją rozgrzewamy. Nalewamy cienką warstwę ciasta i smażymy do momentu, aż cała powierzchnia naleśnika pokryje się pęcherzykami powietrza (potrwa to około minutę). Następnie placek odwracamy i smażymy kolejne 30 sekund, aż ładnie się przyrumieni. Przekładamy na talerz i smażymy kolejne naleśniki.
Gotowe naleśniki smarujemy warstwą twarożku oraz dżemu truskawkowego. Na wierzchu układamy plasterki truskawek. Zwijamy w rulon, bądź składamy w kopertę.
Smacznego!
Idealne naleśniki. Nadzienie bardzo pyszne.
OdpowiedzUsuńPołączenie truskawek i sera jest fantastyczne;))
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka :) dawno nie jadłam słodkich naleśników, muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńLato, lato wpełni na Twoim talerzu :):):)
OdpowiedzUsuńRozpustna wersja naleśników ;) i taka zawsze jest najlepsza.
OdpowiedzUsuńSzkoda, że sezon na truskawki już dawno za nami :( Dobrze, że zachował mi się jeszcze jeden słoik dżemu! :)
OdpowiedzUsuń