Ostatnio udało mi się upolować jeszcze rabarbar. Postanowiłam, że wykorzystam go do kompotu oraz do prostego placka. Robiłam już kiedyś podobne ciacho (przepis tutaj), tym razem postanowiłam wzbogacić je o dodatek truskawek :). Latem często piekę ciasta z owocami, bo nie wymagają zbyt wiele pracy i po przygotowaniu są odporne na wysokie temperatury. Na blogu znajdziecie różne wariacje na temat placków z owocami. Czasem przygotowuję je na maślance lub jogurcie, innym razem dodaje kakao. Zmieniam także owoce, zależnie od tego co mamy aktualnie w sezonie.
(foremka 20 x 30 cm)
- 4 jajka
- 200 g masła
- szklanka cukru + 2 łyżki stołowe
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łodygi rabarbaru
- garść truskawek
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia. Jajka wybijamy do miski i miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką. Dolewamy ostudzone masło i dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na blaszkę o wym. 30 x 20 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Rabarbar i truskawki kroimy na kawałki, układamy na cieście bardzo lekko je dociskając. Pieczemy 40-45 minut lub do tzw. "suchego patyczka" w 170 stopniach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
truskawki i rabarbar to cudowne połączenie :) pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuń